2012-02-12 667 views
適逢立春之後嘅星期日,特別多人到圓玄學院拜太歲,我家亦係其中一份子!排完一輪隊︳又迫完一輪,見有啲肚餓兼想兩老抖抖,所以選擇咗就喺圓玄學院食齋!入到素菜館已人頭湧湧,大多數都係旅行團嘅團餐,要行到好入先有做散客的枱!坐落都搞咗好耐先有人招呼,我諗呢班老伙記都唔係成日要招呼滿場食客,有點混亂!是日正值新春期間,所以都係無得散叫,只有預設的套餐,見反正都坐低咗,貴少少都算啦!四個人叫咗個四寶齋發菜豆腐羹<<<真係加埋都唔知有無兩湯匙豆腐,用料少得可憐!髮菜少到唔落都無分別,味道就只有胡椒粉嘅味!羅漢齋粒 <<<都比較咸,仲好雜,真係佢有咩就比咩你,但又唔係一般嘅羅漢齋嘅煮法,佢係用豉椒嚟炒,總覺怪怪地!荔蓉魚 <<<無傳聞咁好食,仲散散地兼削削地無咗應有嘅酥,芋頭嘅味唔太有,好在個酸甜汁都仲OK,但魚邊嘅五枊菜就有啲怪味,可能平時少食,食唔慣!鮮竹件 <<<係唯一一個覺得好食想加單的一個,外脆內軟,食得出佢係將腐皮搽上味料卷好再炸,真係幾好食,再會去都因為呢個菜!但最離奇嘅係埋單嘅時候,竟然出要兩個價錢!同枱上嘅價錢相差咗兩成!難道圓玄學院都有遊客價?要求查單嘅時候同呢班老伙記
四個人叫咗個四寶齋

要求查單嘅時候同呢班老伙記理論時,佢就話你枱上的價錢係上年的,唔好意思!依價係要收呢個價!
當場火得回應佢一句:咁都得有無搞錯!
此時只見佢哋忙於將附近幾張枱的舊年餐牌收回,就無人再同你解釋,當你儍仔!
之後有位比較有良心的老伙記覺得佢哋放錯餐牌就幫我哋同收銀講,擾攘咗一輪,終於有人同我哋講係佢哋嘅失誤,所以會照落單時枱上所標價錢收費!
所以,如果大家想去食齋,就請揀啲非繁忙兼非特別日子去!
2012-02-05
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)