2021-07-10
一到門外已經俾棵櫻花樹吸引住,室內環境寬敞舒適。而且店員服務都好好,不停加茶之餘,重會俾熱毛巾你抹手,和奉上消毒濕紙巾同紙巾,夠晒乾淨衛生。有幸一早預訂了位,可以一路同師傅交流和欣賞佢的手藝。.我們分別點了兩個夕食Set:Gin ($1280)和 Promotion ($780-期間限定:星期日至四供應)。.🔸先付3種盛🔹京都嫩豆腐配蟹肉蟹膏用上日本京都豆腐夠滑溜,配上鮮甜蟹肉和蟹膏提味,加上胡麻醬,味道好夾。🔹汁煮鮑魚鮑魚新鮮又彈牙,而且煮得好入味,配上鮮味的三文魚籽和金箔,味道和賣樣都好出色。🔹櫻花蝦日本初生蛋初生蛋夠滑溜,蛋味香濃,配上櫻花蝦和特製醬汁,味道不錯。.🔸刺身🔹左口魚以薄切上,好考師傅的刀工,食落新鮮爽口。🔹 日本岩手縣真蠔食落肉質夠肥美又鮮甜,配酸汁啫喱提味後更美味。🔹象拔蚌食落口感爽脆又鮮味,加上岩鹽和檸檬汁調味,感覺清新。🔹太刀魚師傅將太刀魚炙燒後,配上和風醬汁,油脂感豐富又甘香,還配上紫蘇葉作裝飾。🔹煙燻鏗魚賣相一流,有噴煙效果,食落帶煙燻味,味道好香醇。.🔸熟食🔹舞茸菇清湯 選用菇味濃郁的舞茸菇煮成,味道好清甜。🔹沖繩豬手選用沖繩豬手經過36個鐘的煮製,口感
我們分別點了兩個夕食Set:Gin ($1280)
🔸先付3種盛
🔹京都嫩豆腐配蟹肉蟹膏
🔹汁煮鮑魚
🔹櫻花蝦日本初生蛋
初生蛋夠滑溜,蛋味香濃,配上櫻花蝦和特製醬汁,味道不錯。
🔸刺身
🔹左口魚
以薄切上,好考師傅的刀工,食落新鮮爽口。
🔹 日本岩手縣真蠔
食落肉質夠肥美又鮮甜,配酸汁啫喱提味後更美味。
🔹象拔蚌
食落口感爽脆又鮮味,加上岩鹽和檸檬汁調味,感覺清新。
🔹太刀魚
🔹煙燻鏗魚
賣相一流,有噴煙效果,食落帶煙燻味,味道好香醇。
🔸熟食
🔹舞茸菇清湯
選用菇味濃郁的舞茸菇煮成,味道好清甜。
🔹沖繩豬手
選用沖繩豬手經過36個鐘的煮製,口感軟腍,味道香甜,食落啖啖骨膠原。
🔹和風鵝肝多士
鵝肝經香煎後,口感好之餘,還配上魚子醬。而多士充滿蜜糖牛油香,入口香脆,係不錯的配搭。
🔹鮮魚湯
用了大量魚骨熬製,魚香非常濃味。
🔸壽司
🔹手釣池魚
比普通池魚更矜貴,油脂豐富,口感爽脆。
🔹赤身
吞拿魚赤身脂肪比例較少,口感較腍,魚味夠濃,配上紫菜醬,味道更香。
🔹銀鱈魚
魚的肉質肥美豐腴,食落有豐富魚油香,入口細嫩滑溜,配上松露鹽和北海道三星漬。
🔹平川馬糞海膽
入口味道濃郁,甜度很高,配以紫菜飯團和金箔。
🔹拖羅
拖羅入口即溶,油脂平均,食落鮮味,魚油香重,櫻花蝦增添爽脆感。
🔹牡丹蝦
牡丹蝦的蝦肉夠緊實有彈性,口感甜糯又爽滑,配上燒蝦頭膏和烏魚子乾,鮮甜味讓人久久難以忘懷。
🔹鯖魚
魚肉油脂豐富,經猛火微微燒烤外皮帶脆,裡面像奶油般滑嫩多汁。
🔸甜品
🔹靜岡蜜瓜
入口勁香甜,又爆汁,真係超好味。