今日下午我們喺尖沙咀做完嘢之後去咗海港城行吓,行到海運大廈嗰邊已經係夜晚大約7點幾,所以我們就睇吓有咩餐廳食飯,行咗一段見到有間係食特色葡萄牙菜叫「澳瑪葡國菜」嘅餐廳,而且店外擺放著一個牌話用Citibank信用卡答帳,就可以有支紅酒或白酒送,而且都有幾多人喺度等位,所以我們就決定入去食晚飯!我們問店員有咩招牌菜同埋比較受歡迎嘅可以推介畀我們?店員就推介咗炭燒鰂魚燒得好香脆同香氣撲鼻,肉質相當鮮甜嫩滑,底層鋪滿咗雜菜同薯仔,而且吸收晒魚肉嘅鮮味同炭燒嘅香味,真係好正呀!招牌炭燒霹靂春鷄嘅肉質非常嫩滑,就算係鷄胸嘅肉質都唔會有「嚡」嘅感覺,而且外層嘅燒到有一層焦香,再喺表面搽上秘製嘅醬汁,味道相當惹味香口!葡式烤乳豬嘅外皮烤得好香口脆身,肉質相當鬆軟嫩滑,而且唔會有太多嘅脂肪,所以唔會有好油膩嘅感覺!葡式肉腸焗鴨飯嘅飯吸收晒鴨湯汁嘅精華,焗到金黃色,而且表面有啲焦香同鋪咗啲煙韌嘅肉腸,飯嘅入面放咗軟滑嘅鴨肉絲,令到味道更加芳香,真係好惹味!店內嘅環境裝修相當舒適,餐具同咕𠱸亦印咗餐廳嘅名稱同圖案,真係幾有心思!
我們問店員有咩招牌菜同埋比較受歡迎嘅可以推介畀我們?
底層鋪滿咗雜菜同薯仔,而且吸收晒魚肉嘅鮮味同炭燒嘅香味,
真係好正呀!
招牌炭燒霹靂春鷄嘅肉質非常嫩滑,
葡式烤乳豬嘅外皮烤得好香口脆身,
肉質相當鬆軟嫩滑,
而且唔會有太多嘅脂肪,所以唔會有好油膩嘅感覺!
葡式肉腸焗鴨飯嘅飯吸收晒鴨湯汁嘅精華,焗到金黃色,
令到味道更加芳香,真係好惹味!
炭燒鰂魚
招牌炭燒霹靂春鷄