2018-12-27
見樓下新開張去試下,點知食到一肚氣。先講餐具,見把牛油刀同切肉刀上仲有漬,明顯洗碗嗰個未洗乾淨,衛生麻麻。我地兩個人,叫左鐵板雜扒、鐵板西冷扒及一客焗田螺。先上個餐湯,我地要左紅白湯各一客,兩碗都稀到好似水咁,只有茶餐廳質素,唔係一間扒房應有啲水準。飲完湯,等左好耐都未上嘢食,諗住可能廚房慢,所以都無催侍應,點知隔離枱遲過我地十分鐘落 order 嘅鐵板扒餐都到左,但我地叫嘅嘢仍然一樣都無嚟過,我先去問侍應,佢話好快有,結果由落單到上枱足足等左 30 分鐘!好明顯佢漏左我地張單!田螺完全無味,好似食緊擦膠,就連碟上嘅薯蓉都可以無薯味,去過好多間花園餐廳,呢間嘅焗田螺都算係最難食嘅一間。當我地仲有一粒田螺未食,侍應竟然想收左我地碟田螺,當然被我阻止,心諗上餐又唔見你咁快,收嘢就咁鬼快,連客人未食完都無睇清楚就想收。雜扒鐵板餐,我第一次見跟餐竟然係一塊薄切豬肉腸,而唔係用司華力腸或廚司腸,心諗話晒都一舊水個鐵板餐,使唔使慳成咁?西冷鐵板餐,我叫七成熟,點知嚟到約莫得五、六成熟,中間仲有好多血水,筋嗰啲位係生到完全切唔斷嘅。由於等左咁耐先有得食已經無乜心情,嗰刻只想食完快啲走,我都廢事叫侍應
西冷鐵板餐,我叫七成熟,點知嚟到約莫得五、六成熟,中間仲有好多血水,筋嗰啲位係生到完全切唔斷嘅。由於等左咁耐先有得食已經無乜心情,嗰刻只想食完快啲走,我都廢事叫侍應再換,唔想又要再等半個鐘!西冷扒除左生少少外,都算中規中舉,不過又未至於值得用貴連鎖快餐店一倍價錢去食。
結論,呢間花園無論服務及嘢食都唔合格,唔會再幫襯。一舊水去食連鎖快餐店鐵板餐無咁嬲。