2021-09-22
《The Salted Pig》呢間餐廳既豬真係出晒名,特別係佢地既鹹豬手🐷 因為佢地係揀選豬既最好部位,確保用既食材係優質同新鮮!假日做完gym就約咗朋友去D2 place 地下呢間分店去食個dinner! 餐廳燈光較暗,一入去已經覺得好relax! 同埋佢啲坐位都好舒適寬躺~ 好岩飲酒傾計!🍭香煎雞肉忌廉青醬貓耳朵粉($178)唔係成日見到有貓耳朵食,所以見到有我地就點!呢碟係全餐飯入面比較唔油膩既,而且份量唔多,有啲似輕食咁!雞胸調味唔錯,但煮得過老有啲柴~ 貓耳朵配上淡淡的青醬,加埋芝士粒同雞胸一齊食幾正!🍭墨西哥芝士新豬肉薄脆($158)係vegan 版既nachos~ 落咗番茄莎莎、牛油果醬、橄欖、純素車打芝士同新豬肉!味道其實同平時食開既nachos 冇咩分別~ 不過我比較鍾意啲醬料另外而唔係倒晒落去,因為會搞到nachos 淋晒!🍭招牌德國鹹豬手($308)呢款可以講係signature 🤣 入得嚟食一定要點!因為佢地個豬手肉質好嫩滑!好容易咬開!記住點埋佢地既芥末籽忌廉汁!比起黃芥末,呢個醬汁係light 啲,更加可以中和到鹹豬手既油膩感~ 🍭瘋狂香蕉雪糕新地($88
🍭香煎雞肉忌廉青醬貓耳朵粉($178)
🍭墨西哥芝士新豬肉薄脆($158)
🍭招牌德國鹹豬手($308)
🍭瘋狂香蕉雪糕新地($88)
係好大的一杯🤣 入面最底係朱古力雪糕,上面就有好多cream~ 同埋一小舊waffle~ 再配上香蕉,士多啤梨等生果~個waffle係熱辣辣幾驚喜!可以食到冰火交融!
🍭Apple Gin Mile ($68)
🍭Strawberry banana smoothie ($68)
呢間餐廳啲飲品都有超多款!特別係酒!有好多都好有特色~ 我地最後揀咗apple gin mile! 飲落酒味唔重,反而薑味好出!算幾易入口~
Smoothie 就有點過甜~