2008-05-09
新開張日本料理, 我比佢d"超值滋味午餐"宣傳單吸引咗上去~超值午餐有分$32同$48, 配"老火靚湯"(依個弔詭,明明係麵鼓湯), 有汁燒雞扒, 叉燒拉麵, 什錦魚生飯等等~ 仲有d $38-78左右o既set, 配前菜同湯等等~一上到去d安排都好混亂吓, 我地人比較多(8位), 無訂枱(上到去先知原來lunch有得book位),就擾攘咗一陣先坐到~等食都好耐吓, 至少15分鐘先黎到菜, 而其中一個汁燒雞扒離譜到大家差唔多食完先上...如果好食, 等耐d都no problem,但食物都令人失望~ 牛肉生薑燒飯, d牛肉"鞋"到嘔,調味唔突出~ 仲有d飯, 唔係珍珠米, 雖然親身到日本食都未必食到珍珠米, 但至少d飯唔會好似依餐咁煮爛咗嘛? 咖喱猪扒飯, d咖哩味好淡, 而且件豬炸到好似急凍店賣嗰d難食炸雞咁......我覺得比較好o既係d野唔算油, 碗麵鼓湯唔難飲, 同埋d沙律係多沙律菜嗰種清新系~當日送迎新三文魚壽司一客, 即係每人一件~ 塊三文魚都ok新鮮, but又係d飯唔得, 捏得唔好米又硬, 口感好差~最後講吓環境啦, 同佢宣傳單d相差唔多, 黑紅色調都幾morden幾g
最後講吓環境啦, 同佢宣傳單d相差唔多, 黑紅色調都幾morden幾grand, 但係入到去.... 灰曬~~ 地下有少少痴笠笠, 背景音樂加埋唔唔知邊到黎o既人聲-- 超嘈! 同埋我當日坐4人梳化位, 張椅好矮, 要個身好長o既人先會坐得自然-- 成個食lunch過程搞到好唔舒服!~
最後o既最後, 某d後生待應唔多理人, 做野唔夠利落, 連佢自己送黎嗰個set都唔知係咩...... 今次我食得ok平, 但有位同事個餐成6x, 以依個價錢得到依種平平無奇o既食物同環境, 我覺得唔值~ 本來想比個喊佢, 但念在佢新開初期, 又有d比較平o既set, 就先忍住手比個ok......但分數就低d啦......