2010-01-26
某朋友響呢間日本料理食過午市套餐 覺得唔錯, 又見佢有個午市放題 HK$128 咁平, 就約埋一齊去試下.. 食物基本都幾好, 熱野真係剛剛煮起/炸起, 比人新鮮熱辣感覺, 很好 ! 只係刺身/壽司供選擇的種類真係唔多, 但基於價格的確比市價為低, 呢種問題事實應該在意料之內 ! 所以我們對此店的食物非常滿意. 不過服務就真係...限時 1 小時 30 分, 初開始的 30 分鐘都相安無事的. 入座時食物點選單 是放在桌面的, 只有一份. 當第一輪食物差不多到齊的時候 服務員很友善的送來第二份食物點選單. 第三份食物點選單是我們請他提供的. 踏入第 45 分鐘, 服務員態度開始突變. 索取第四份食物點選單之時他已開始黑面...繼而食物開始漏單, 無送黎, 黎錯食品.. 最後 15 分鐘仲問都無問就收我地啲碗碟. 我強調當時整家餐廳 只有 3-4群客人, 每群 3-4位, 又無人等位. 如果咁都可以漏單, 黎錯野食...坐滿時的情況會係點呢 ?? 所以我有理由相信佢地係故意的.此放題是 汽水任飲的, 這招數普遍讓人覺得任飲? 正喎 ! 勁飲咪容易飽囉 ! 但很巧 我們一行四人從不好汽水,
此放題是 汽水任飲的, 這招數普遍讓人覺得任飲? 正喎 ! 勁飲咪容易飽囉 ! 但很巧 我們一行四人從不好汽水, 特別那些是汽水機的... 會否因此我們能比常人吃得多而惹來員工不滿 ? 本來我相信不會, 你做得 "任食" 業務, 大概不會嫌人吃太多吧 ! 不過 原來真的會, 吃了 1 個小時後, 提交第四份食物點選單後不久, 魚生部門有一男一女用全店都能聽見的音量 產生了以下對話 :
魚生男 : 嘩 樣樣都要咁多架 ? (聽見自然應聲看過去啦 係咪先 ?)
魚生女 : 哎呀 佢響條欄杆度 "裝" 我地呀 !! (只有我們一圍在欄杆處)
魚生男 : 哎呀 你問下佢望咩 丫嘛 !
魚生女 : 點問呀 ? 人地客黎架 !!
其實本人與身邊好友向來鍾意食野, 亦理解服務生及廚房人員的心態, 多啲野做自然會想講兩句, 洩下憤咁.. 我認為很合理. 除非特別過份, 所以我基本從不投訴, 更自問特別對食肆的服務生會份外友善. 但呢兩位魚生人想發洩細聲講就合理, 咁大聲你擺明係想講說話比我聽啦 !
事實我地係咪食得多呢 ? 其實佢一張食物點選單 寫明每次只能選 6 項, 日本料理喎..你認為 6 項 4 個人 個半鐘 可以點幾多次 ? 可以食到幾多野呢 ? 唔講多定少, 或者我地係食好多野, 但如果你擔心人地會食得多 食到你蝕本, 就唔好做放題囉 ! 等於酒店食自助餐, 啲食盤清左 8 成你都唔換過盤新, 幾抵食都無用啦.. 人地咪唔會翻兜囉 !
成個場, 由我 12點坐低到 1:30分走人, 都 keep 住只有 3-4圍人, 仲有啲外國人係食 set lunch 唔係食放題, 咁少客 態度仲搞成咁 ? 必定無第二次 ! 我一直都認為響香港想搵間服務水平合格的食肆好難, 需知道服務水平唔係好友善就能合格, 其他上餐技巧都唔講喇,笑容係基本 ! 雖然平時都忍唔少侍應生面口, 今次可說是我第一次正式/非正式投訴食肆服務態度 !