Hiring
Monthly
$17,000-$19,000
Monthly
2022-03-13 1199 views
今日想同大家介紹一間充滿歐陸格調嘅連鎖西餐廳—— Simply life bakery cafe👍🏼餐廳於九龍塘,沙田,九龍灣,金鐘等地方設有分店,而我地今次到訪嘅係九龍塘又一城嘅分店。🌟餐廳地方闊落,枱與枱之間足夠寬敞,枱上更設有蠟燭燈,感覺非常舒適。💁🏻‍♀️前菜:麵包+蘑菇湯/沙拉呢間餐廳嘅麵包都幾出名,餐廳近門口位置有個小型bakery售賣各色各樣嘅西式麵包。堂食方面,麵包嘅擺盤精緻,一共有3款法包,當日侍應比左soda bread, multigrain bread同white bread,麵包口感偏硬,可塗上牛油食,亦可問侍應拎油醋沾黎食(prefer後者,我地比較中意食酸酸地嘅麵包,幾開胃👍🏼)至於忌廉蘑菇湯非常足料,超級濃郁,淡淡蘑菇粒。沙拉更有驚喜,除左普通沙拉菜外仲有水果,味道清香鮮甜。🍊💁🏻‍♀️山羊芝士黃菌菠菜有機糙米飯 $118香濃嘅羊奶芝士,加上質感粗糙嘅糙米飯,成個配搭好harmony!雖然係芝士飯,但米飯仍能保持粒粒分明,仲好有咬感,值得一讚!即使份量唔算多,都建議2-3個人share一份,以防食得太濟。至於味道就見仁見智,中意羊騷味嘅朋友應該會幾中意,反

💁🏻‍♀️前菜:麵包+蘑菇湯/沙拉

💁🏻‍♀️山羊芝士黃菌菠菜有機糙米飯 $118
香濃嘅羊奶芝士,加上質感粗糙嘅糙米飯,成個配搭好harmony!雖然係芝士飯,但米飯仍能保持粒粒分明,仲好有咬感,值得一讚!即使份量唔算多,都建議2-3個人share一份,以防食得太濟。至於味道就見仁見智,中意羊騷味嘅朋友應該會幾中意,反之會覺得麻麻地。

💁🏻‍♀️車厘茄蕃茄醬蟹肉手製扭紋粉 $138
異於係香港食開嘅扭扭粉,呢款手工扭紋粉嘅size較大,意粉味較重,硬度比得上義大利當地人人食開嘅意粉,質感並非所有人都能接受,但小編幾中意食結實帶嚼勁(Al dente)嘅意粉。😆意粉上有巨量蟹肉,味道鮮甜。意粉醬汁非常出色,番茄醬汁雖少,其酸甜味卻突出,更冇掩蓋到蟹肉同意粉嘅味道,令整到菜嘅味道層次更上一層樓👍🏼

💁🏻‍♀️ 哥達芝士大蘑菇雞肉漢堡 $125
麵包(top layer)塗上一層薄薄嘅牛油同少量芝麻烘,味道挺香,外層偏脆內裡鬆軟。雞排肉質紮實,但肉汁較少。反而大蘑菇偏juicy,同一大片半溶哥達芝士幾match。整體而言,材料配搭唔錯,漢堡醬汁偏少令每款材料嘅味突出👍🏼另外薯條非常香脆,餐廳將鼠尾草放落炸爐一齊炸,沾上蛋黃醬食,令人難以停口!

😆 間餐廳嘅食物味道偏濃,口感偏硬,款式特別,用呢個價錢係呢個環境下食到呢個質素嘅食物,真係非常抵!

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟