2020-04-06
荃灣都有幾多餐廳,有時去完荃灣朋友家玩貓貓,就會一齊落街搵食!這天我們去了樓下冰室醫醫肚!冰室裝修好復古,主打老香港情懷!見到推介餐有蕃茄濃湯通粉,好似幾吸引,點了一份!因為佢一個餐的配搭很有多,除了通粉,還可以選螺絲粉、意粉、米線、公仔麵!還有辣和不辣!又可以配一款小食,非常百搭,迎合不同人口味!有13款配搭食物可以揀,我揀了吉烈炸魚柳!蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋味道非常出色!首先講下湯底,很濃郁的鮮茄味,不是那些很稀的茄汁加水,帶點惹味的辣,再加上滑到入口即化的炒蛋,感覺很滿足!吉烈炸魚柳做到炸粉與魚沒有分離,魚肉滑滑,外層脆到「索索」地!讚!這個鮮茄焗豬扒飯是我覺得必食的,是我近年食過最好的出品!先講我認為好緊要的炒飯底(非豬扒XD),乾身有米香,混合了炒蛋碎,大讚!再講豬扒,肥瘦適中,好軟好稔,醃得夠入味!加上鮮茄醬,整個組合滿分!點了個什菇娃娃菜,清清地,幾好!飲品選擇都不少!我點了咸檸七,朋友點了華田脆脆,都很不錯!值得再去!
這天我們去了樓下冰室醫醫肚!
冰室裝修好復古,主打老香港情懷!
見到推介餐有蕃茄濃湯通粉,好似幾吸引,點了一份!
還有辣和不辣!又可以配一款小食,非常百搭,迎合不同人口味!
有13款配搭食物可以揀,我揀了吉烈炸魚柳!
蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋味道非常出色!
點了個什菇娃娃菜,清清地,幾好!
飲品選擇都不少!
我點了咸檸七,朋友點了華田脆脆,都很不錯!值得再去!