先排看雜誌, 介紹全城秘密飯堂, 呢間中菜在紅磡理工入面,位置方便, 咪試吓啦, 上星期試咗個二人套餐,d 燒腩仔和叉燒好好食, 個金桔石斑都不俗. 侍應服務亦很周到, 斟茶, 分湯,换碟樣様做齊, 所以 今日再去,試吓雜誌推介嘅食物.今日海景果邊有function, 去咗另一邊, 樓底矮d, 所以嘈d.两個人去食晚餐,叫咗西洋菜瘦肉例湯,煎蝦燴伊麵, 金湯燴荷塘. 例湯 - 有d酸味,似係隔夜仲要雪櫃唔夠凍果隻,同部長投訴,佢say 哂sorry, 立即換咗冬瓜海皇羮俾我地.煎蝦燴伊麵 –係好大碟 , 不過d蝦都係唔多新鮮, 本人有皮膚敏感, 食乾淨海鮮就冇問題, 但如果d 海鲜受污染 或唔多乾淨, 第日即刻復發,隻手會紅癢, 呢個實驗萬試萬靈, 結果24小時睇倒. 金湯燴荷塘 -係佢嘅創意推介小菜, 係小棠菜上面加d 海鮮粒炒蛋白, 淋上南瓜汁上湯, 無錯係橙色, 但無乜南瓜味, 賣相和味道都同雜誌有d 距離. 雜誌仲話集團副總經理係個“愛吃懂吃之人, 曾在雜誌上撰寫飲食文章, 對食材認識極深”,但今次食物質數完全唔掂, 係個別事件?定係雜誌吹水? 請大家再次運用獨立思考.

和雜誌有出入的創意小菜
唔係人人啱的煎蝦燴伊麵