2023-02-07
見到open rice清一色好評,就過黎試下,就算揀左啲基本菜式,點知都係中晒伏。用電話點好野食之後,首先上左3杯熱茶,分別係Earl Grey, peppermint & SenCha。 用茶包沖,正正常常。但店家用左薄身冇手柄玻璃樽裝住,第一,熱既時間好難倒,因為裝滿熱茶,無從下手,會焫傷手;第二,用薄玻璃好快成支茶就凍左,未能保溫。 店家亦有附上一個隔熱性高的陶瓷茶杯,又隔熱,又保溫,點解唔將茶樽都改用同一物料。第二上菜既係忌廉薯仔餐湯,伴有煙肉條。湯既調味唔錯,係煙肉有啲硬,換成粒粒口感會更和諧。之後上左兩個main dish,上菜速度算快,但可能亦係造成質素參差的原因。首先講左個Margarita。調味方面咸左少少,芝士亦都夠多,但凍左之後漏晒啲油起碟到。但最大問題係燶!上菜時表面都有好多燒燶左,但我覺得都係接受範圍以內。於是整走左就開始食。食第一舊時覺得有啲苦苦地,但越食越苦,一反轉個pizza,成舊碳咁。 少少燶係正常,但呢個絕對係過晒龍。依家好驚喉嚨痛🥹。上面嗰個係差啲時間控制,點知另外個又出事。呢個Mashroom Risotto 賣相都唔錯。但係一碟失敗既飯。調味基
上面嗰個係差啲時間控制,點知另外個又出事。呢個Mashroom Risotto 賣相都唔錯。但係一碟失敗既飯。調味基本上係0咁濟,唔夠咸,冇奶味,亦唔creamy。但最大個問題係起個飯到!個飯硬到我地唔太make sure到底啲飯熟左未。唔好話係al dente,連啲sauce都入唔到個飯粒。呢個Risotto 係我目前食過最難食既risotto,沒有之一!
食唔落,仲剩咁多。為左避免浪費食物,我哋唯有含淚打包帶番屋企二次加工🥹🥹🥹
等多大概10分鐘左右,燒春雞上亦都到左。賣相一樣都唔錯。呢個雞正常,係雞胸位太柴姐,但都可以果腹。
最後上左甜品,係lunch set+45既Tiramisu 。呢個賣相差左啲,係斜既。味道方面中規中矩,cream既部分唔夠濃郁,中間個層手指餅乾就浸得太耐咖啡,太濕,搞到有啲爛爛地。整體黎講係一個偏咖啡味既Tiramisu ,好少酒味,幾乎冇。
成個用餐體驗感覺到餐廳用左比較多心機到賣影到,味道品質控制未知理想。餐廳始終食物係第一位,外表再igable都冇意義。題外話,職員都樂意解答問題。但同區而言,有更多同類型餐廳可提供更穩定既食物水準,應該唔會再試第二次。