2023-03-25
今日要到天后見客,特登預早時間係附近視察下有咩食,見到間播住hit既英文pop music, 氛圍都幾chic,最後揀左呢間「伊太屋」坐底左😊.菜式某部分加入日式料理製,而且用QR code落order,我其實幾鍾意,因為環保之餘,唔洗爭menu睇😅.其實當時餐廳都full house,但得一位女侍應⋯見到佢都幾忙下.叫左3份一樣既Two-course lunch set, 前菜係「雞肉天婦羅沙律」,麵衣比我想像中厚,咬落有啲油膩😅但皮脆,雞肉調味都適中既,咬落有肉汁,但作為前菜好似有啲over左,好彩有沙律菜拼埋無咁油膩😐.「腹肉牛排配綠茶天婦羅香菇、胡蘿蔔泥茸」,腹肉即牛既橫膈膜位置,牛味比較濃,入口都係重🐮味,目測接近7成熟,咬落都幾韌,可惜可惜⋯而香菇天婦羅同前菜一樣比較油,少許綠茶粉係麵衣入面,食落無感🙁.最後我揀左「自家制冰檸檬水」做餐飲,屬於微糖style, 偏酸,我okay但同事覺得淡口左啲,甜度可以加番多少🤏🏻𣈴左下dinner munu, .總括而言,「伊太屋」既食物水準有待提升,同埋上菜較慢(見到枱枱都係叫龍蝦包 / burger) ,可能之後先整牛排啦⋯~.臨埋
臨埋單前𣈴左眼dinner munu,見到有2-3人用既美式Shake Shake海鮮袋🤩出面唔多餐廳有,但HKD 680+10%值唔值就要搵人幫我試試喇🤣🤣