2022-09-18
今晚朋友帶咗我去深水埗一間佢推介嘅餐廳食飯,冇咩事前了解之下,就行入左呢間門口睇落有啲似酒吧嘅地方。門口旁就已經係有一排Beer tap嘅吧枱,見有啲cocktail 同手工啤選擇,咁就順便試試啲野飲。先叫咗一杯有酒嘅Old Fashioned,同埋冇酒嘅What a Peach!,前者酒勁足,香氣帶點橙及朱古力,啱晒夜晚慢慢dap;後者就果香突出,桃味、提子味都好吸引。野食方面俾咗朋友發辦,叫咗個晚市二人套餐,有頭湯主粉甜5個course。朋友話「上次試過架喇,呢度啲嘢好食架!」所以我都冇諗住俾意見揀菜式,由得朋友主導整個飯局,我只專心體驗。當晚唔算太多客人,所以落單後野食都有效率,陸續上枱。頭盤沙律係煙三文魚無花果沙律,入面仲加左青瓜粒、車厘茄,醋汁感覺清爽,汁量亦剛剛好唔會太多,開胃得嚟,新鮮無花果肉嘅清甜,令人想繼續食多兩啖。餐湯今日係甘筍湯,飲落creamy,甘筍味都幾濃,feel到擺咗好多料落去煲。主菜揀左香烤法國春雞,由於多年前讀U時要入廚房嘅經歷,係我平時出街食飯唔會點嘅菜式,但相信呢位識飲識食嘅朋友,所以都即管一試。點知一試之下,真係有驚喜。雞肉烤得剛剛好唔會乾,有淡
主菜揀左香烤法國春雞,由於多年前讀U時要入廚房嘅經歷,係我平時出街食飯唔會點嘅菜式,但相信呢位識飲識食嘅朋友,所以都即管一試。點知一試之下,真係有驚喜。雞肉烤得剛剛好唔會乾,有淡淡檸檬香,
雞皮都脆口,雜菜同烤薯都juicy,味道足。
Pasta course就揀咗個脆炸鱈魚西西里番茄醬Risotto,先講個飯質,煮得Al dente,唔會太多醬汁,廚師水份控制得啱啱好,水準唔錯。除左面頭兩件脆漿炸魚外,飯入面亦有魚肉粒,整體感覺有連貫,番茄醬味道都濃郁舒服。
甜品就係廚師精選嘅朱古力蛋糕、Tiramisu配雲呢拿雪糕。兩款蛋糕口感同味道都有啲相似,雲呢拿雪糕下面有啲Crumble增加咬口,食埋份量都好夠飽。
食完感覺就係唔好俾佢似酒吧/Cafe嘅門面扼左,其實入面嘅食物質素係幾好,值得大家入去發掘一下。