2020-05-24
琴日去咗上環嘅Kind kitchen 食飯,諗住試下新餐肉同新肉絲嘅菜式。新餐肉嘅所有菜式都含五辛,連餐蛋治都係,好似話係植物蛋入面有蒜。希望green common可以提供更多不含五辛嘅菜式,以迎合不同素食類別嘅人士。另外,餐牌上有一大部分嘅菜式都話售罄,所以選擇唔多。新肉絲香江炸醬麵 ($56)新肉絲口感偏爽,有咬口。醬汁嘅味道同未來熱狗腸炒意粉嘅味一樣,辣得黎帶有酸味,一入口都幾辣,食食下就覺得ok。呢款麵附有一碗素湯,比你撈麵食,食落有菇嘅味道,好似落咗菇粉或香菇去煮。如果覺得太辣都可撈埋湯黎食,咁樣食又有另一種味道。未來水餃淮山麵配響鈴 ($62)未來水餃有得揀配新豬肉黑椒香菇水餃或新豬肉紫甘藍粟米水餃,我哋就揀咗紫甘藍水餃。感覺一般,我唔係好食到紫甘藍嘅味道。未來豬柳漢堡配薯條 (原價: $88;優惠: $44)今次係我第2次食未來豬柳漢堡,今次材料比上次更豐富,多咗純素芝士同炒雜菌,食材夾之餘口感更豐富。而且依家單點漢堡有半價優惠。
新肉絲香江炸醬麵 ($56)
未來水餃淮山麵配響鈴 ($62)
未來豬柳漢堡配薯條 (原價: $88;優惠: $44)