2021-11-16
今日山長水遠去搵個朋友,順便去一間一直BOOKMARK 左好耐的餐廳食飯。平日的夜晚唔算好多人。餐廳用上木系裝潢,帶少少摩洛哥風格的風格,配上藤籃和仙人掌盆栽作佈置,比人一種悠閒的感覺。CHILL,傾計的好地方。不籽是咖啡NOT JUST OCFFEE 一出地鐵站附近就係,非常方便。店鋪面積大,MENU 的款式雖然唔多,但樣樣都好新奇,因為配搭都較少見。龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 ($128)招牌菜之一 用金屬茶壼裝住濃濃和熱辣辣的龍蝦湯。龍蝦湯的味道都鮮甜濃郁,絕對係呢度菜的精華所在😋😋😋煙韌彈牙有口感的稻庭烏冬上舖滿了新鮮的牛油果和沙律菜、3隻結實彈牙的大蝦和鮮甜的龍蝦肉,食落層次豐富。日本海鹽蜜糖甘薯條($78)有驚喜,原本以為係普通薯條,原來係蕃薯條。外脆內軟,且配合蜜糖醬更能帶出蕃薯條的甜味。好味道😍焦糖香蕉楓糖牛角酥窩夫配核桃雪糕($88)賣相精緻漂亮❤️牛角酥窩夫香脆可口,充滿牛油的香味!欣賞佢將香蕉的表面焦糖化,令一向唔太食香蕉的我都覺得可以接受。窩夫上有濃濃的榛子醬,配埋香蕉上的焦糖和窩夫濃濃的牛油味感覺有點甜。但配上旁邊自家煮製的酸酸甜甜雜莓醬能中和一下甜味,非常欣
平日的夜晚唔算好多人。 餐廳用上木系裝潢,帶少少摩洛哥風格的風格,配上藤籃和仙人掌盆栽作佈置,比人一種悠閒的感覺。
CHILL,傾計的好地方。
龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 ($128)
招牌菜之一
龍蝦湯的味道都鮮甜濃郁,絕對係呢度菜的精華所在😋😋😋
日本海鹽蜜糖甘薯條($78)
焦糖香蕉楓糖牛角酥窩夫配核桃雪糕($88)
賣相精緻漂亮❤️牛角酥窩夫香脆可口,充滿牛油的香味!
但配上旁邊自家煮製的酸酸甜甜雜莓醬能中和一下甜味,非常欣賞佢既配搭。
另外佢既雪糕有驚喜,雪糕香滑濃郁,有不少的合桃粒粒,不是平時可以食到既味道。
葡萄柚高山茶($42)
茶味濃,帶少少味道酸酸甜甜的葡萄柚,清新甘香甘甜。