2013-04-07
要一班剛剛被公司派大信封,共事十多年的同事飯敘. 除左要選一個適合大顆人敘餐的場地,不會背對背坐,有談話空間,還要有無限的食物供應,食物價錢要中價. 同事要求要吃日式放題, 但在8時半後才到, 一般的日式料理都只是供應至10時左右(last order)...我在openrice search 到Bubbles, 看到網友的食評雖然只有6個, 但全部都偏向好的. 另外有網友提供了室內環境照片及評語, 以上種種條件都合適, 所以我便決定去訂位. 星期三下午我打電話book 星期五10位, Bubbles 同事通知我因為6位以上要落訂,之後就whatsapp左個accounts 比我. 雖然這個交deposit的方法非常方便, 但其實我都比較保守,有諗過安全問題...不過500蚊je. 無咪無囉! 星期四下午我就去入左500蚊訂,原本話左用bank slip whatsapp番比佢到証, 怎知道柜員機無紙 ...Bubbles 同事很用心幫我check 番過數資料, 之後還reply我確實收到了 ! 當晚9位巳經準時到達,還有一位要加班9點半先到. 不過我地9位已經不急及待叫刺身, 壽司
星期三下午
星期四下午
當晚
9位巳經準時到達,還有一位要加班9點半先到. 不過我地9位已經不急及待叫刺身, 壽司,手卷...
刺身: 真係件件都厚切, 絕不馬父, 而且味道新鮮! 值得一讚既係甜蝦, 三文魚, 榮螺 .叫左幾round 啦.
壽司及手卷 : 舖得滿滿的軍艦壽司, 真的值回票價, 手卷軟殼蟹好味 !
天婦羅 : 熱騰騰甘又香又脆, 炸蝦一流
串燒 : 個冬菇, 腎, 雞軟骨, 安格斯牛, 牛舌用鹽燒好入味
料理 : 炒雜菜, 牛油炒野菌 一黎就清袋
順便要食埋腐皮烏冬, 枝豆呢的一邊傾計一邊咬既小食必備
其實Bubbles 係有一個優惠, 只要二人同行就可以用$10 蚊叫一隻龍蝦, 可以生吃or 芝士焗. 我地10個人(最後一位係上左龍蝦無耐都到啦) 叫晒芝士焗, 隻龍蝦有籽仲要啖啖肉架 !!!
去到差唔多大家都飽之際, 原來係有無限汽水供應架 , 雖然我地好遲先知, 不過都叫得切. 有可樂,雪瑭, 芬達, zero, 仲有我至愛既cream soda ~~
最後埋單前仲會有甜品雪糕每人一杯, 口味有vanilla, sesame 同埋red bean 添 ~ 真係飽到無朋友
Other Info. :
Bubbles 開左店大約兩個月左右
總結 :
服務 - 真係幾好, 跟進得快有heart 既, 值得一讚 !
食物 - 質素係中上, 不馬父, 全部即叫即整, 熱辣辣上
等候時間 - 大約要等10分鐘至15分鐘左右, 不過即叫即整是可以接受的, 而且沒有限時
室內環境 - 每枱之間空間感足, 樓底高, 其實似入左cafe 多過似日式料理店
廁所衛生 - 我本身有潔癖的, 一個字"掂" !!!
漏單情況 - 我們漏過一次單, 不過一次我是可以接受的.
點單食物數量 - 我地10個人, 件件刺身都點好多, 但出菜沒有馬父, 我地點左40件甜蝦, 真係成坐山甘黎...sorry Bubbles 甘多位~
希望改善 :
1. 食物種類追加
2. 追加甜品餐紙
3. 追加飲品餐紙 及 快點拿到酒牌 (有啤酒送枝豆簡直一流)
4. 漏單情況 - 一般日式放題大病