2018-06-24 542 views
感覺一個人去這間餐廳是不受歡迎的,是會被歧視的,可能是細單生意吧!可能是一個人霸佢成張枱吧!我去過兩次,都是一個人去。第一次,是開張冇耐,一個閒日的下午茶時間,餐廳其實都冇乜客,我是旦揀咗個位坐。我食咗個西多士覺得味道ok嘅。食完西多士,飲緊個餐飲時,就俾老細(我估係老細,因為全場得佢一個係寸寸嘅態度,其他夥記都 ok 嘅)叫我轉位,我問點解,佢就話有一行8人要坐,要將我坐緊嘅枱同隔離d枱拼埋變大枱喎,我環視四周,間餐廳9成枱都係吉枱,點解一定要拼我張枱?佢個態度係我非讓不可咁,咁我唯有讓啦。其實就算我得一個人都好,都唔影響佢做生意呀,因為當時根本就冇客。覺得佢呢個舉動純粹為趕走我呢個細客仔。第二次去,係星期日嘅早餐時段,呢次我醒呀,我主動同另一個陌生人搭枱。但就見到隔離枱個老伯伯俾人調走,佢完本已經係同人一家三口搭枱,點知一家三口食完走咗得返佢一個。接住就有另外一家四口入嚟,個老伯伯就俾老細調走讓俾一家四口喇。果一家四口包括一個坐輪椅嘅婆婆,佢地都勁同伯伯講唔好意思。坐定咗,聽到一家四口傾計,佢地話其實最近門口有一張枱,果張枱對佢地嚟講最方便(因為有輪椅),而當時只是一個等外賣的客坐

果一家四口包括一個坐輪椅嘅婆婆,佢地都勁同伯伯講唔好意思。

坐定咗,聽到一家四口傾計,佢地話其實最近門口有一張枱,果張枱對佢地嚟講最方便(因為有輪椅),而當時只是一個等外賣的客坐响度,但唔明點解老細要安排佢地坐呢張枱搞到要老伯伯坐第二度。

梗係啦,外賣客,外賣到就會走,老伯伯食得慢阻佢翻枱做多轉呀嘛。