2023-09-02 149 views
Afternoon tea🍰係港女必食,身為正宗港女嘅當然都會食😎。一段時間之前去食過Murray酒店頂層嘅Popinjays,見到Openrice book位有8折,埋單連加一$360左右,比起一般tea都算平。Popinjays個afternoon tea係buffet 形式,個名叫「斑斕鳥羽」下午茶。就咁睇擺食物嘅位,感覺唔多選擇,但每樣食一件,已經都好飽下。不過老實講,cakes嘅質素唔係super good,係可以接受,但唔會令你好驚喜。印象比較深刻嘅係清新嘅熱情果蛋糕、滑溜充滿奶香嘅雜莓果涷同served to table嘅scones,朋友幾鍾意經絲絨蛋糕。2 scones per person,係traditional scone同maple pecan cake。兩個都係滿滿牛油香,質地唔會好實。仲有少少鹹點提供,巴馬火腿、涷湯、煙三文魚同烤牛肉三文治等等,煙三文魚係當中最好,好有油脂香。除咗scones,每張枱仲有一人一塊細細嘅煎鴨肝,油份爆燈,係好味嘅但超級細塊😂成個afternoon tea,阿薯最欣賞係環境,佈置得幾aritistic同relaxing,因為係

成個afternoon tea,阿薯最欣賞係環境,佈置得幾aritistic同relaxing,因為係平日去又唔多人,唔會好嘈。喺咁靚嘅background 之下,有兩個鐘食嘢傾計好放鬆😌。食完仲可以去露台,對住繁華嘅中環景影相📸️或者繼續傾計。阿薯覺得有8折值得一試,嚟都係for佢嘅環境,唔好對cakes有太大期望。
Type of Meal
Lunch