2016-08-04 219 views
自YOHO MALL於MIDTOWN啟用後, 雞地多了不少新細舖, 眾多細舖中, 食神車仔麵的名字較受到我的注意, 每次經過此店, 這名字,都使我聯想起星爺電影"食神", 戲中的嗱喳麵, 真的有點衝動想入去試下, 但不竟, 只是路過, 找不到機會或籍口, 入去試一試七月份的一個下午, 終於可以入來試一試這間"食神",如一般小店一樣, 裝修企理,坐位二,三十個貼上懷舊店舖牆紙, 感覺不錯如一般車仔麵檔, 提供食物紙, 給客人選擇食物, 麵款樣樣齊, 但一丁麵及烏冬價錢則有點貴, 至於車仔餸分了三級, 加麻辣汁要一蚊, 其它汁底則免費,不用加最後, 選了油麵,南乳豬手,豬大腸,瑞士雞翼加滷水汁湯底, 其實, 車仔麵好靠醬汁(在食物質素相等的情況下), 就如"永年"一樣, 靠甚麼? 所以, 叫了滷水汁, 這樣已基本可看出這舖對食物,客人的誠意程度噢!! 一試湯底, 已知質素, 只有淡淡的滷水味,且偏鹹, 這樣, 已經估到加了很多........南乳豬手, 淡淡的南乳味, 味不是太濃郁,南乳很貴?至於油麵質素,都OK, 有咬口!豬大腸,真的唔想提,腍到沒有豬大腸的質感,香味亦沒有,自己真的唔知
貼上懷舊店舖牆紙, 感覺不錯
豬大腸,真的唔想提,腍到沒有豬大腸的質感,香味亦沒有,自己真的唔知食緊乜,唉!超失望......
2016-07-13