.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😋 全場爆滿嘅地道潮州菜 @ 🌟 陳鵬鵬潮汕菜館 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:金獎潮鹵拼盤 HKD 128蒜蓉蒸貴妃蚌 HKD 158金不換炒薄殼 HKD 68海鮮砂鍋粥 HKD 98南澳蠔仔烙 HKD 98仙草蜜大滿貫 HKD 39鴨屎香.🥳 潮州菜被譽為「國際上最好的料理」,所以一見到呢間出晒名夠地道嘅潮汕餐廳起香港插旗,一路都好想食,今次終於約埋住喺同區嘅朋友仔嚟試吓啦!.🦆 食潮州嘢冇可能唔食鹵水嘢,一見到呢個「金獎潮鹵拼盤」就知道必點!個拼盤有齊鵝肉、鵝掌、豆腐同鴨血,係潮汕頭牌,用獨特嘅新鮮現滷,入味得黎唔鹹,鵝更加係肉質鮮美,必試!.🐚 適逢佢哋做緊「開漁季」嘅推廣餐牌,主打係一系列時令菜式。其中一款推介菜式就係「蒜蓉蒸貴妃蚌」,非常鮮甜肥美,蒜蓉香氣四溢,蒸煮得宜,嫩滑彈牙!.🌶️ 仲有好特色嘅「金不換炒薄殼」,薄殼夠新鮮,當季最肥美,火候十足,肉質鮮嫩,帶有淡淡海鮮味,非常惹味!.🦐 「海鮮砂鍋粥」絕對係正宗潮州美食,呢度用有機大米熬煮,加入蝦、花甲、蠔仔。湯頭濃郁,米粒香軟,海鮮鮮甜,一碗粥暖身又飽肚!.🫓 最令我
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

金獎潮鹵拼盤

蒜蓉蒸貴妃蚌

金不換炒薄殼

海鮮砂鍋粥

🫓 最令我地驚喜嘅絕對係「南澳蠔仔烙」,做得比出面好太多!蠔仔肥大,滑膩鮮美,地道南澳烹調方法添加木薯粉,香脆煙韌,仲要唔油,脆身,擺耐左都無出水,絕無腥味,超讚!

南澳蠔仔烙

☕️ 試埋特色「仙草蜜」做甜品,口感爽滑,回味甘甜,搭配爆珠同西米,好解膩。

仙草蜜大滿貫

🫖 值得一提嘅係呢度嘅茶,「鴨屎香」係產自海拔1392米烏崠山嘅有機茶,香氣濃郁,滋味醇厚,絕對值得品嚐!
😚 叫完嘢食趁未上檯可以試經典嘅潮汕小食「肚臍餅」,好得意。呢度嘢食地道好味,價格相宜,難怪生意咁好,唔想排隊嘅話就記得避開繁忙時間啦。

📍 沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓703A號舖
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂

$319 (Dinner)
金獎潮鹵拼盤
蒜蓉蒸貴妃蚌