2022-04-26 43 views
放工去咗旺角拎貨,再順便買晚餐同朋友食。難得朋友有主見話想食拉麵,咁我就搵吓邊度有。我喺豉油街見到有間「僕之拉麵」,門面幾靚仔,就一於入去幫襯😛。餐廳門面設計以至內在裝修均別具心思,即使係買外賣,但男店員亦不忘熱情招呼,並介紹菜式,佢態度專業又親切👍。叉燒拉麵係呢度嘅主打🍜,唔同款式嘅分別取決於叉燒嘅種類同份量。定價由$78至$135不等,可算係豐儉由人。佢另外亦有提供小食。我叫咗兩碗拉麵同兩個小食,份量多到一個點,特別係啲餸😱。外賣包裝精美兼穩陣,就連紫菜都獨立包好,以盡量還原堂食嘅正宗滋味🥡。特選拉麵($135),食材包括炙叉燒、叉燒1.5倍、紫菜2枚、蔥、味筍以及味付雞蛋。🔥火炙叉燒長長一條好矚目,食落帶點微微燻香,半肥瘦嘅肉質好邪惡。同時,每碗均附有嘅筍同溏心蛋都唔錯🥚,好夠味。肉愛食者拉麵($120),食材包括叉燒3倍、角切叉燒、蔥、味筍以及味付雞蛋。🐷肉,全部都係肉,難怪係肉愛食者之選。角切叉燒大小適中,富有咀嚼感,口感好正。至於三倍嘅基本叉燒直頭可以用震撼嚟形容🤣,皆因佢有成十幾廿片。每片較為薄身,但面積唔細,肉身又軟又嫩。由於外賣,所以我要求啲麵硬身啲,再加埋分湯上嘅關
特選拉麵
特選拉麵($135),食材包括炙叉燒叉燒1.5倍紫菜2枚、蔥、味筍以及味付雞蛋。🔥火炙叉燒長長一條好矚目,食落帶點微微燻香,半肥瘦嘅肉質好邪惡。同時,每碗均附有嘅筍同溏心蛋都唔錯🥚,好夠味。
肉愛食者拉麵
肉愛食者拉麵($120),食材包括叉燒3倍角切叉燒、蔥、味筍以及味付雞蛋。🐷肉,全部都係肉,難怪係肉愛食者之選。角切叉燒大小適中,富有咀嚼感,口感好正。
由於外賣,所以我要求啲麵硬身啲,再加埋分湯上嘅關係,麵質爽彈,好食。湯底有兩款可選:豚骨濃湯以及豚骨清湯🦴🍲。我認為兩者味道都好濃郁,如果要比較的話,濃湯豬骨味重啲,而清湯就醬油味強啲。
炸雞
炸雞4件($38),🍗炸雞非常大件,大小同小朋友拳頭仔相若,分兩啖都食唔晒,食落超滿足,而且肉嫩多汁,高度推介。
炸章魚
炸章魚($30),🐙章魚份量唔算好多,不過勝在炸衣薄脆,肉質爽爽的,一啲都唔韌。
總括嚟講,呢間係食肉獸必去嘅拉麵店😎,估唔到外賣都咁足料,絕不欺場。外賣自取做緊八折優惠,如果拉麵癮起不妨買碗返屋企食吓。
2022-04-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
特選拉麵
肉愛食者拉麵