2020-02-19
Oyster Season 座落位置比靜,但附近馬田村居民好似都鍾意幫趁,元朗南呢個位置遲D應該會愈黎愈旺。全間店舖位置不多,大概做到5-6枱客,背景牆係畫上去,好有心思。一黎到,就融入浪費的氣氛內。呢度夜晚有dinner set $188 加一,價錢不錯,我地就叫左兩個set,再每人一隻生蠔嚐嚐鮮。呢度waiter好nice好好客,會主動推薦岩食的生蠔,佢今次介紹呢隻Namibia (西非)的生蠔,話第一隻最岩食,味道較淡,呢款生蠔咸味適中,肥美creamy,師傅亦處理得好好,一粒沙都冇。前菜: 最先上的係甘芛湯配多士,甘荀湯濃滑綿綿,暖胃佳品。一開始上左呢個伶條$10的風乾火腿卷麵包條,咸香風味,非常可口。北海道帶子刺身伴翡翠螺帶子解凍得好,形狀圓大飽滿,肉質柔軟,鮮味濃郁。翡翠螺就肉質彈牙有口感,好有鮮味。香蔥牛舌串燒燒得保持水份不容易,淡淡蒜香豐富口感。主菜: 龍蝦汁蝦仁意大利飯Risotto 飯質有點偏硬,不過還是很creamy好食。辣椒蒜片帶子意大利麵呢碟唔係好覺有辣味,蒜味出眾,有少少偏乾,帶子軟綿好食。最後用一個焦糖伴雲尼拿雪糕畫上一個完美句號。
全間店舖位置不多,大概做到5-6枱客,背景牆係畫上去,好有心思。 一黎到,就融入浪費的氣氛內。 呢度夜晚有dinner set $188 加一,價錢不錯,我地就叫左兩個set,再每人一隻生蠔嚐嚐鮮。
前菜:
最先上的係甘芛湯配多士,甘荀湯濃滑綿綿,暖胃佳品。
北海道帶子刺身伴翡翠螺
香蔥牛舌串燒
燒得保持水份不容易,淡淡蒜香豐富口感。
主菜:
龍蝦汁蝦仁意大利飯
Risotto 飯質有點偏硬,不過還是很creamy好食。
辣椒蒜片帶子意大利麵
呢碟唔係好覺有辣味,蒜味出眾,有少少偏乾,帶子軟綿好食。
最後用一個焦糖伴雲尼拿雪糕畫上一個完美句號。