2019-02-19 58 views
講起放題,我之前只會諗到二三百蚊任食,食物種類黎黎去去都係嗰幾款,務求在有限嗰2個多鐘内盡量食飽回本。今次呢間鮮道樂放題真係顛覆咗我對放題嘅定義,首先價錢真係幾貴,幾乎600蚊一個人😱如果唔係朋友請,我真係唔捨得去食,另外時間有成5.5小時,唔洗趕住狂食/怕被人追last order究竟成600幾蚊嘅放題可以有咩特別?首先頭盤已經豪華,先黎個甲羅燒,以前配青瓜、餅乾、多士都試過,米餅真係冇試過。之前配青瓜就感覺係中和鹹味,但米餅就提升咗香味。牛小排and五花腩我地四個share,因為想每樣都試試。牛小排脂肪分佈均勻,誘人嘅雪花紋令我未食先興奮,在滾燙嘅岩石上燒10秒左右就上碟,入口即溶。五花腩都充滿油香,如果再厚切就更正了,我比較鍾意五花腩用厚切。因為肉冇醃過,所以可以品嚐到本身嘅肉香,抵讚。籠仔蒸海鮮,我地今次有好大隻嘅花甲。全清蒸,啖啖鮮味。竟然仲有半隻龍蝦+兩件肥拖羅。頭盤竟然有咁貴嘅食材,睇黎真係一分錢一分貨。喜之次係4個人就送嘅,鹹味好均勻,魚肉都唔會鬆散,我記得之前我燒過一條喜之次,燒到散曬,幾乎浪費咗😂最後嘅釜飯其實好遲先送上,嗰陣我地都飽到七七八八,所以只食咗少少,品嚐

籠仔蒸海鮮,我地今次有好大隻嘅花甲。全清蒸,啖啖鮮味。

最後嘅釜飯其實好遲先送上,嗰陣我地都飽到七七八八,所以只食咗少少,品嚐得唔仔細。

本身諗住貴係貴在頭盤,點知任點嘅食物都唔馬虎

放題必點嘅刺身上台了,呢度有超大嘅赤蝦啊,唔係間間放題店都有架,味道雖然不及甜蝦鮮甜,但滿口彈牙蝦肉嘅感覺會好滿足

最誇張嘅係有法國生蠔+日本生蠔,仲要係任點,估唔到放題竟然食到生蠔。法國蠔重口味dd,但肉就實身少少+冇咁滑,殼係睇落去比較三件八角。日本蠔就啖dd,但勝在又大又滑,所以我地瘋狂追加

甜品本身以為有人像咖啡,仲興致勃勃咁揀相片,點知嗰日冇。。。有d可惜。。。最後揀咗雪糕球。一望落去以為係2人分量,其實係1人2球架,認真夠睇頭