2018-07-02 95 views
之前喺大陸都食過錫紙花蛤粉,佢地係成個錫紙攞去電磁爐度煮,辣辣地幾好味。之前見網上有介紹紅磡開咗呢間專食花蛤粉嘅鋪頭,所以就心思思走去試吓。由於鋪頭位於工廠區,所以位置比較難搵,大熱天時真係行到身水身汗先搵到。我去嗰陣係中午12點,可能因為打工仔未放lunch,鋪頭仲未有人。整體來講,店內嘅燈光比較暗,座位比較窄,坐得唔係幾舒服,但係估唔到佢啲花蛤粉真係幾好食。呢杯係隨餐附送嘅菜蜜,好飲。等左大概10分鐘,期待已久嘅招牌錫紙貝殼粉絲終於上枱啦。我記得之前睇大陸食果個錫紙係熱既,因為佢哋係連埋一齊嚟煮。但呢張錫紙吾係熱既,所以應該唔係連埋一齊煮。材料包括有花蛤、粉絲、木耳、少量生菜、芫荽、蔥,個湯底好鮮甜,成碗粉大概有10隻花蛤,其中一、兩隻有啲沙,但都無影響成碗粉嘅口感,好好味,值得試!跟住上枱嘅係排骨熱拌麵,個面底有少少似粗版嘅上海麵,配料有好脆嘅豆(係炸過的,但我唔知係咩豆)、排骨同肉鬆,幾種配菜夾埋一齊食好有風味!另外我仲叫咗老麻抄手,menu上好細心咁分開「麻」同「辣」供客人選擇,各分咗三個度數,客人可以根據自己喜好選擇,我就揀咗一半一半,每隻雲吞都好飽滿,唯獨係個汁太鹹,扣左
呢杯係隨餐附送嘅菜蜜,好飲。
排骨熱拌麵
老麻抄手
另外我仲叫咗老麻抄手,menu上好細心咁分開「麻」同「辣」供客人選擇,各分咗三個度數,客人可以根據自己喜好選擇,我就揀咗一半一半,每隻雲吞都好飽滿,唯獨係個汁太鹹,扣左d分。
食到1:00左右,啲打工仔開始放lunch,鋪頭都開始人頭湧湧。價錢合理,菜式獨特,難怪打工仔都咁捧場。
2018-06-27
$60 (Lunch)
排骨熱拌麵