2021-10-02
老媽子經常同我講,老豆後生時帶過佢去某間餐廳食避風塘辣蟹後,味道至今仍未能忘記😂雖然已經記不清楚係邊間,今次就帶佢黎呢間超過20年歷史既「橋底辣蟹」,睇下搵吾搵得返果種「銷魂味」🤣.【2人套餐 $628】一行三人,雖然嗌左2人Set,但其實份量都足夠👍仲有一碟花生同雞腳送比我地添😂.【湯-金湯佛跳牆】原盅老火燉佛跳牆,經過多小時燉煮而成,湯濃色蝎,厚而不膩.【菜-招牌炒辣蟹】必食的招牌炒辣蟹,有大中小三種辣度,我地揀左中辣。一上枱,就聞到陣陣香氣,胃口即時大開🤣好多人一直認為,主角係隻大蟹,其實真正嘅精髓係蒜蓉😆粒粒蒜蓉要炒至恰到好處,甘口焦香,脆而不糊不油,呢種功夫吾係日日都做得到😎蒜蓉香同香辣味互相交融,將避風塘的風味發揮至極限🥰蟹肉肉厚嫩滑,配上酥脆炸蒜,一流😍【菜-豉椒炒蜆】鮮甜蜆肉加上惹味醬汁,炒得香口又夠鑊氣,豉油香濃郁,送飯一流,如果再辣少少更佳🙊.【菜-清炒時蔬】配埋炒清炒小菜,可以平衡下油膩感.【甜品-陳皮綠豆沙】老火綠豆沙,煮得好唸又入味,陳皮香仲好突出,甜度適中,好正🥰.【汽水】冰底可樂都只係$15,冰爽解渴!
【2人套餐 $628】
【湯-金湯佛跳牆】
原盅老火燉佛跳牆,經過多小時燉煮而成,湯濃色蝎,厚而不膩
【菜-招牌炒辣蟹】
【菜-豉椒炒蜆】
【菜-清炒時蔬】
配埋炒清炒小菜,可以平衡下油膩感
【甜品-陳皮綠豆沙】
【汽水】
冰底可樂都只係$15,冰爽解渴!