2017-09-07 666 views
今晚去睇克勤慶祝成立30週年演唱會,最好就係喺紅館附近搵食,所以終於有機會試吓男友推介嘅呢間拉麵店!呢間叫"博多拉麵別天神",顧名思義係食博多拉麵(博多ラーメン)!而博多拉麵其實係日本三大拉麵係之一!另外兩款分別係北海道札幌拉麵同福島喜多方拉麵。除此之外,東京拉麵、和歌山拉麵、熊本拉麵、長崎拉麵等都好有名。博多拉麵主要係福岡縣福岡市製作,以豬骨湯及細麵為原料嘅日本拉麵,特徵係乳白色嘅豚骨白湯。今晚為咗避開人潮,其實我好早6點半就到咗,可惜男友未到。所以我就喺門口睇吓menu 又裝裝吓咁望入舖頭裡面嘅情況。擔心一陣人多要等位,又擔心煮麵要時間.......因為咁而遲咗睇show就唔抵啦!剛嚟嘅時候舖入面只係得一兩個客人,其間都有唔少人經過望過,但最後都係無入去。眼見麵檔入面有3個店員,其實地方都唔算大!全間舖應該係得10個座位,就係望埋去既L型,門口有4個。最後男友7點前到,當時得返門口果4個位,好彩今晚唔太熱!menu 其實超簡單!麵只有兩款,一款係豚骨湯另一款係蝦味噌豚骨湯。跟住就係單點同套餐,價錢相差30蚊,多一隻溏心蛋同一款小食,小食只有龍蝦沙律或者4隻餃子。啱晒我呢d有選擇恐懼

menu 其實超簡單!麵只有兩款,一款係豚骨湯另一款係蝦味噌豚骨湯。跟住就係單點同套餐,價錢相差30蚊,多一隻溏心蛋同一款小食,小食只有龍蝦沙律或者4隻餃子。啱晒我呢d有選擇恐懼症嘅人,好快決定每樣各一。同一般拉麵店一樣,可以追加麵底或其他配料,例如叉燒、溏心蛋、粟米、木耳、蔥,每款都係10蚊。

呢度其實都好啱睇演唱會前食,因為一坐低店員都即時問你要order d咩,都幾分秒必爭!落完order 之後即時比埋錢,又好有快餐店feel,好有速度!

喺等食嘅期間緊係睇吓枱上面有d乜~
有個menu 講解一下呢間麵店嘅超濃豚骨白湯,係用100%豚骨同純水熬成,絕無味精!純水即純淨水,係指清潔、乾淨、衛生,不含雜質或細菌,可供飲用嘅水。呢度仲教你加其他助料令到碗拉麵成為自己獨有嘅口味!
首先係我至like嘅辣芽菜,呢種芽菜係好幼身嘅,辣味唔多我食咗人地半樽!好變態!
跟住就係芝麻,呢個樽有食開拉麵嘅人應該唔會陌生。不過唔識用都唔緊要,有圖教你點用!另一樣都係我大愛,就係生蒜茸,係蒜泥先真!食完男友話我好大陣味!
其餘就係拉麵胡椒、七味粉、拉麵汁同酸薑絲。

龍蝦沙律(套餐)
一球好似雪糕咁樣嘅沙律配多塊紫菜,龍蝦沙律咬落好多肉同好多蟹籽,味道清甜,不過紫菜唔脆淋左。

別天神豚骨湯麵
跟住就到兩碗拉麵出場,雖然賣相好似麻麻哋,d湯蓋過晒d餸。每碗都兩片叉燒、一隻溏心蛋、木耳絲同蔥!
香醇濃厚嘅豚骨湯,肉香重但唔太肥膩,真係好好味!至於麵條屬於極幼,容易索汁,每啖都夾雜住豚骨湯嘅香味。

蝦味噌豚骨湯麵
拉麵除咗有兩片叉燒、溏心蛋、粟米同蔥,碗面仲有好多櫻花蝦,湯底非常有蝦味~正!
餃子(套餐)
無乜特別!