2018-12-01
星期五晚約了舊朋友在尖沙咀食晚飯,好多餐廳繁忙時段限制了90 分鐘內食完就要交枱,同朋友仲係傾得盡興的時候就要離座⋯⋯呢個時候梗係去食碗糖水或嘆下甜品繼續我地的下一場喇~!即刻上網search 左寶勒巷附近有間新開甜品店叫"菓甜品"位於McDonald 旁邊,位置十分易搵~小店內放有小乾花作擺設,牆壁掛上以花朵為主題的相框,簡單清新!甜品店果然人氣爆燈,坐低一陣已經幾乎全店滿座~甜點來了⋯⋯絲絲入心 $64見到勁多人影相打卡的心太軟,係女仔見到咁靚甜品應該都抗拒不了!先不管佢的味道,十分欣賞師傅製作心太軟那份用心,有別一貫食開的心太軟,整個擺設都甚具創意,不單止decoration夠靚,連心太軟都整到好食真係難得!一入口綿密朱古力蛋糕包住濃郁的朱古力醬,配上冰冷的雪糕,一冷一熱,一軟一硬,口感衝突但味道互相提升,好吃!法式焦糖燉蛋鮮果班戟$68完全估唔到焦糖燉蛋造型可以咁可愛!賣相似pancake又似甜筒,面一層仲有脆脆的焦糖,燉蛋綿滑唔會太濕,仲有新鮮雜果作為餡料,成個口感好綿滑好有層次!~Oreo 奶昔$48超邪惡之選,我覺得味道偏甜,Oreo味好濃,不過飲完好飽好滯~其實唔會飲得
呢個時候梗係去食碗糖水或嘆下甜品繼續我地的下一場喇~!
甜品店果然人氣爆燈,坐低一陣已經幾乎全店滿座~
甜點來了⋯⋯
絲絲入心 $64
法式焦糖燉蛋鮮果班戟$68
Oreo 奶昔$48
超邪惡之選,我覺得味道偏甜,Oreo味好濃,不過飲完好飽好滯~其實唔會飲得曬~哈哈
依家打卡&讚好仲有全單95 折!😋