2011-11-23
早幾晚有得飲,親戚個仔結婚,早兩日特登去剪個靚頭,早D收工就返屋企,沖個靚涼換件飲衫去飲囉間酒樓喺觀塘APM隔離鱷魚恤大廈,坐地鐵去啱啱好,見去到重早,我地喺APM樓下行左一陣先上去一入去酒樓,侍應帶我地去一個獨立房間,入面D水晶燈好靚,佢地擺左幾圍,全部都喺比較親嘅親友,例牌先恭喜主人家,再同佢地影影相,坐低同平日很少見面嘅親友吹吹水,除左D大嘅聚會,平時都好少機會見面,大約9時入席啦好彩坐埋成檯自己人,點影相都唔失禮睇吓今晚食D乜先打頭炮第一道上嘅有鴻運乳豬全體,乳豬皮脆卜卜,夠鬆化,肉帶少許肥肉,咁鬼肚餓,一啖一件啱啱好跟著上肉蟹扒伊麵,味道幾好,如果將肉蟹拆肉就更加好碧綠鳳片蝦球,西蘭花夠腍有咬口,蝦球彈牙百花炸釀蟹鉗,新鮮炸起夠熱,外皮脆,肉幾彈牙,都唔錯紅燒雞絲大生翅,十分之足料,加少少醋非常美味,我重食左2碗添清蒸游水大海斑,全晚最正佢,條魚都幾大條,大魚蒸至剛剛熟,十分嫩口,肉質好滑,很好吃,最後連魚頭魚尾都食埋。生財海鮑片,鮑片食完唔記得乜味,生菜就夠爽脆當紅脆皮炸子雞,雞皮很脆,內裡肉質非常嫩滑,簡直係皮脆肉嫩,幾好食鮑汁金茹炆伊麵,我個人就好飽無食,以下嘅菜我都無
好彩坐埋成檯自己人,點影相都唔失禮睇吓今晚食D乜先
打頭炮第一道上嘅有鴻運乳豬全體,乳豬皮脆卜卜,夠鬆化,肉帶少許肥肉,咁鬼肚餓,一啖一件啱啱好 跟著上肉蟹扒伊麵,味道幾好,如果將肉蟹拆肉就更加好 碧綠鳳片蝦球,西蘭花夠腍有咬口,蝦球彈牙 百花炸釀蟹鉗,新鮮炸起夠熱,外皮脆,肉幾彈牙,都唔錯 紅燒雞絲大生翅,十分之足料,加少少醋非常美味,我重食左2碗添 清蒸游水大海斑,全晚最正佢,條魚都幾大條,大魚蒸至剛剛熟,十分嫩口,
肉質好滑,很好吃,最後連魚頭魚尾都食埋。 生財海鮑片,鮑片食完唔記得乜味,生菜就夠爽脆 當紅脆皮炸子雞,雞皮很脆,內裡肉質非常嫩滑,簡直係皮脆肉嫩,幾好食 鮑汁金茹炆伊麵,我個人就好飽無食,以下嘅菜我都無食,飽到停晒手啦!
飄香荷葉飯,香口又微濕潤的炒飯,沾了荷葉香,太太話幾好吃
百年好合,起沙又香甜的紅豆沙,太太話碗紅豆沙唔太甜,幾好
美點雙輝,笑口棗與合桃酥鬆脆、香口又美味
最後黎埋合時鮮果拼盆,生果唔係幾甜,今餐叫做飲飽食醉啦,劃上完美句號返家啦
在此衷心祝福2位永結同心, 百年好合,早生貴子
Other Info. :
去飲喜酒,大部份食嘅差不多,味道OK