2019-03-22 2565 views
最近同事結婚,一般都是晚餐飲宴,但亦多了轉為午餐飲宴來祝賀新人,今次被邀去自助午餐飲宴,可以著得較輕鬆,同埋時間較充裕,祝賀完新人,之後自助午宴,最後仲有好多時間可以再添與新人拍照,感覺不會像晚宴趕時間或流程太長。服務都很好,雖然是自助形式,但也有服務員添水、果汁、紅白酒、啤酒.....而且收碟都夠勤快。未開始之前都用保鮮紙蓋好食物,確保衛生乾淨,食物放置位置都是圍著場地的邊,所以唔會阻住,亦方便客人排隊取食物,當日亦覺得不會亂,refill 算快,食物都很充足。巴馬火腿伴哈蜜瓜,火腿咸香,蜜瓜清甜多汁,不過壽司賣相麻麻,似基本款式,所以無食到。刺身只有兩款,三文魚都幾肥美吸引,但吞拿魚就一般。沙律款式唔算多,但都吸引,其中的水牛芝士伴蕃茄好新鮮好味,另外蘆筍沙律都好食,嫩而無渣亦夠多汁。甜品款式比較多,所以都很受歡迎,當日見頻頻reill。雪糕是Movenpick,味道有保證,也是非常多人添食之一。凍海鮮只有蝦及青口,蝦肉爽彈味道好,但青口就較乾同無味。煙三文魚好油潤好肥,配沙律食也不錯。燒牛肉就每次都有少少唔同,可能不同部位,見人地取的好靚,肉同脂肪都平均,但我取的偏多筋位及脂肪,

刺身只有兩款,三文魚都幾肥美吸引,但吞拿魚就一般。
甜品款式比較多,所以都很受歡迎,當日見頻頻reill。
凍海鮮只有蝦及青口,肉爽彈味道好,但青口就較乾同無味。煙三文魚好油潤好肥,配沙律食也不錯。
燒牛肉就每次都有少少唔同,可能不同部位,見人地取的好靚,肉同脂肪都平均,但我取的偏多筋位及脂肪,肉質唔太乾。中式菜款都有,炸蝦丸做得好好,香脆彈牙有蝦味,沾甜酸醬仲惹味。菠蘿莎莎豬排....個名幾長,見個汁唔錯又有夏日feel,以為好fresh個味,但原來豬排超乾硬,但個汁係幾好。釀魷魚中的餡料太腍,幸好魷魚夠爽彈。
另一款中式菜的珊瑚蚌炒西芹,整得好好依,蚌的爽口同西芹一樣爽脆,配埋腰果一流。焗魚亦都好食,唔腥肉嫩,而且西式醬汁有點似葡汁,味道幾夾。炆牛肉好厚身啖啖肉,雖然肉偏鞋,但幾入味幾濃重牛味,配楊州炒飯都唔錯。
甜品真係好難食哂甘多款,焦糖燉蛋好滑溜,都幾甜下。朱古力布朗尼蛋糕味道特濃,但唔會太甜所以亦唔算膩。水果撻就一般。不過藍莓芝士蛋糕做得出色,芝士味重又夠幼滑,而且芝士同藍莓味岩岩好。另外,蘋果金寶也好好食,金黃鬆脆有牛油香的金寶好正,伴埋雪糕食真係完美。
雪糕有3個口味,士多啤梨多果肉,酸甜清爽好消膩。朱古力味夠濃郁,仲有好多朱古力碎,超正。而佢既雲尼拿味,亦用天然香料,可見到好多雲尼拿籽。
2019-03-10
Type of Meal