2018-09-10
Element ,係其中一個我好喜歡既商場。貪呢度人流唔多,而且D商店都幾岩我行,假日過黎睇戲基本已經成為一種Routine,而平台既酒吧餐廳亦都係我喜愛既一環。呢度既酒吧餐廳基本上星期一到星期七都座無虛席,特別係放工時候,你可以見到好多西裝骨骨既金融界人仕過黎吹水,飲酒,只要你係「行家」,每次落黎都總會撞到幾個同事,或者係舊同事,感覺就係Lan Kwai Fong 以外既一個Party 集中地。如果唔想只係Chit Chat ,而係想坐低食埋個晚飯既,呢度亦都做到俾你,今次我就揀佐間喺角落頭既西式餐廳 McSorley’s。行到過黎可以見到餐廳企滿人群,鐘意熱鬧又想Social 一下既,當然會選擇樓下既企/座位,但係今日放工都有D累,想搵個靜少少既位置傾計,所以餐廳既店員就帶佐我地上「樓上雅座」,一個專屬於晚飯既樓層,呢個餐廳佈局實在夠哂貼心。搵個靚位,朋友又未到,所以我自己就只點佐一杯1664,飲杯野咁等,時值Happy Hour ,大部份飲品都有特價。1664 Blanc $60 (Happy Hour Price)朋友今日都唔算遲,大約等佐10分鐘佢就已經來到了,佢就勇於挑戰,
朋友今日都唔算遲,大約等佐10分鐘佢就已經來到了,
佢就勇於挑戰,鐘意試新野,所以就揀佐枝手工啤。
Punk IPA $78
呢杯手工啤,睇個簡介真係好吸引既,有Tropical Fuit, Grapefruit, Pinapple, 同埋Lycee味,非常夏日,唔講仲以為order緊一杯 Smoothie ,但係當然,其實手工啤既主調都一定係啤酒,閒落去的確有好濃既果香,但飲落去主要都係飲到啤酒既苦澀,的確係幾特別既,但係個人都係鐘意飲Draught Beer,因為大杯D,抵飲D,同埋有 Happy Hour 價ma ,呵呵。
一路飲住啤酒,就一路開始睇下餐牌,揀下有咩食。
食物種類都幾多,沙律類,湯類,意粉類,肉類,等等都可以在餐牌找到,而且餐廳做緊新開張優惠,星期一到星期五都有唔同既優惠,實在非常吸引。
Chic & Avocado Salad $168
一如以往,我都鐘意先點一個沙律去清一清自己既味蕾,不竟蔬菜類吃多無妨,今次就揀佐superfood牛油果既沙律。
份量都真係幾大碟,配上油醋汁,真係好開胃。
Guinness Sausage $188
第一個main 係肉腸,佢會配上薯蓉同埋洋蔥燒汁。
肉腸既顏色係比較黑,但係唔好誤會,佢唔係煮燶佐,而係本身佢既顏色就係咁樣,食落佢既肉質係比較挺身既,而且Juicy 感都好足,配埋勁濃燒汁既薯蓉,都真係令人幾飽下,我地都食唔哂,呢個係比較意外既,因為我地都唔細食。
Fish & Chips $240
自己喺英國住過,對Fish and Chips 係有一定既要求既,而喺香港要搵一間整得好食既Fish and Chips 餐廳,實在唔容易。
大部份既餐廳既敗北之處都離不開炸漿太厚,太油,魚有雪味,等等。
而呢度既Fish and Chips ,就真係做到英式既口味啦。
Fish 既炸皮做到脹卜卜,但係咬落其實個脆皮係好薄既,魚厚身而肉夠挺,唔會有油膩感,亦都唔會令戈感覺好熱氣。
薯條係肥身既厚著條,咬落係真係咬到蕃薯有薯味既,唔係那些得油炸漿,咬得充滿空氣感既「薯條」所能比擬。
缺點可能就係茄汁既container太細,我要refill 3次先食完哂所有薯條,又或者,係我太鐘意食茄汁?哈哈。
Mac N Cheese $62
呢個焗芝士通心粉,係一個side dish,而唔係一個main ,所以份量都係偏細既。
芝士加上通粉加上用焗去煮,呢個combination 我會用無得輸黎形容,但係今日輸佐既地方會唔會因為個portion?
最後佢又無輸到喎!點解?因為佢既芝士真係好濃,好有拉絲感,用另一個形容詞,可能係「漏」,所以用黎做side dish,原來又唔錯喎,正所謂少食多滋味,岩岩好!
平時放工都朋友/同事都會搵個地方飲下野,吹2句水,但係食物既一環都係大家所困惑既。
要搵一間又有酒飲,野食又唔錯既餐廳,其實唔容易,今次試佐McSorley’s,以後朋友叫我recommend既時候,又多個選擇啦。