2016-02-01 1135 views
某天經過山林道見到這店宣傳架, "串酒里"火山石串燒+手工啤酒, 有趣店名令我印象深刻.  今日吹水同事又即興約HAPPY HOUR想食串燒飲啤酒, 吹一陣水先回家交人, 我頓時醒起"串酒里", 吹水同事仲笑我做咩串走佢  餐廳在小巷內自成一角, 簡單原始暗燈光裝潢, 串燒上枱速度適中, 上完海鮮才上肉, 唔怕食得唔夠快會攤凍, 咁就可以輕輕鬆鬆邊食邊傾.手工啤酒價錢唔平, $58支, 但來自不同國家及味道, 有果味, 花味, 麥味, 蜜糖味, 口感較一般啤酒易入口滑身, 可因應食物味道配搭不同款式啤酒. 女同事很愛飲花香溝果味.女同事見到圖案碟即叫"巧靚呀", 不過我都暗地在心裡讚句又真係幾靚.  食物選擇多, 海鮮, 肉類, 蔬菜通有安格斯牛肉串/安格斯牛柳粒, 兩者牛味濃, 牛柳粒肉質咬感較好, 佐酒正.  車厘茄甜美多汁.芝士煙肉燒蠔, 剛好3隻夠食. 芝士香, 蠔肉似乎過熟, 未見鮮味.蒜蓉扇貝, 這個不錯, 望落以為係燒蒜蓉, 勁多惹味, 好彩帶子肉夠大隻又剛好熟.魷魚糯米飯, 魷魚彈牙不硬, 糯米飯軟熟有味道, 食落有飽肚感燒冬菇, 我重口味灑上混合調味料辣辣地好滋味
手工啤酒
食物選擇多, 海鮮, 肉類, 蔬菜通有
安格斯牛肉串
車厘茄, 安格斯牛柳粒
芝士煙肉燒蠔
蒜蓉扇貝
魷魚糯米飯
燒冬菇
燒冬菇, 我重口味灑上混合調味料辣辣地好滋味 (黑椒, 辣粉, 七味粉)
燒羊架
燒羊架, 誇啦啦, 燒烤唔少得, 香草羊羶撲鼻, 厚切大件2條骨, 肉質不乾, 肉汁豐富, $98抵.
Other Info. : 餐廳抽煙系統做得好, 衣服不會沾染燒烤味, 可能是石燒與炭燒的分別. 好死鐘意睇電視播既JUST FOR LAUGHS, 笑到我哋.....^^
2016-01-21
$200 (Dinner)
安格斯牛肉串
車厘茄, 安格斯牛柳粒