2017-10-14 2332 views
旅行完先覺得香港嘅食物先啱自己食,今趟旅行真係無啖好食。趁夜機返到黎,一落巴士就見到肉餅哥,所以無咩點諗就入去了。蒸肉餅由細食到大,但都係黎黎去去都嗰兩三款,但呢度有成三十多款真係不得不佩服老細嘅大膽創意。記起早排食過餐花膠餐幾好食,所以就點左個花膠肉餅食,睇下呢度嘅做得好唔好過之前嗰間。而朋友就點左海膽肉餅,仲再柯打左個炸薯波黎食。炸薯波熱辣辣上枱,香脆得黎仲食到一粒粒薯蓉,唔會入口一團粉團咁,都係幾唔錯嘅小食。花膠肉餅份量十足,有成三大塊花膠鋪面而底下嘅肉餅都有成吋厚。花膠燘得好軟滑而且入口膠質非常重,每一啖都漿住漿住咁。而肉餅本身都做得好鬆軟,肥瘦肉均勻配白飯真係幾唔錯。可惜嘅係略嫌唔係幾夠味,要再加啲醬油調重少少味道。順帶一提,呢度嘅甜醬油真係幾好味,易入口得黎又咸甜啱啱好。而另一個蟹粉肉餅就轉左用煎肉餅去配。煎嘅肉餅飯風味比花膠嗰個更濃郁,除左多了一層香脆口感亦因為煎過令肉餅油香更突出。但同樣地都係覺得味道還是淡了一點,所以都加左啲醬油落去。我地諗可能係啱啱落機啲氣壓仲有少少影響先會咁樣。跟餐飲品揀左奇異果汁,一黎健康啲,二黎係清下旅行後嘅腸胃。另外呢度仲搞緊個影靚相就有得任

芝士炸薯波
足三兩花膠肉餅
順帶一提,呢度嘅甜醬油真係幾好味,易入口得黎又咸甜啱啱好。
鮮味蟹粉肉餅
。我地諗可能係啱啱落機啲氣壓仲有少少影響先會咁樣。
奇異果汁
跟餐飲品揀左奇異果汁,一黎健康啲,二黎係清下旅行後嘅腸胃。

另外呢度仲搞緊個影靚相就有得任食一個月比賽,希望我地嗰張會中啦
2017-10-06
$120 (Dinner)
芝士炸薯波
足三兩花膠肉餅