2023-10-14 641 views
今日早上要去藍田扮理證件,當然首先就要醫咗個肚仔先啦,原來匯景商場裏面都有好多食市:快餐店、茶餐廳和外買嘅小食都有,可能連接著地鐵站,人流都頗多。找了不久,看見有間茶餐廳排滿了長長的人龍,原來係龍城冰室,心諗咁多人排隊,呢間餐廳啲嘢應該都會幾好食,於是我都走埋去排埋一份。早晨套餐 我揀了F餐($41):有五香肉丁公仔麵(可轉米粉、通粉或出前一丁,不過轉出前一丁要加$3)。3.6牛乳炒蛋 (可轉煎蛋、反蛋或太陽蛋),我揀了太陽蛋。腸仔、香酥丹麥多士和一杯熱飲,轉凍飲要加$3,我揀了熱可立克。五香肉丁公仔麵熱辣辣的五香肉丁公仔麵端出尼散發著香濃的湯味,公仔麵的質地不腍也不硬,兼且有彈牙的感覺,恰到好處,配搭著微辣的五香肉丁,添加味蕾的豐富感。太陽蛋比較生了一點,仍然見到有透明還未煮熟的蛋白,不過喜歡食半生熟蛋的我並不介意,還覺得好滑和好味。腸仔偏鹹咗少少。香酥丹麥多士麵包表面烘得燶燶地,咬落去外脆內軟,還滲出微微的牛油香味,令口感大為滿足。

早晨套餐

五香肉丁公仔麵