2016-11-20
通常食餃子大多數人都以為係食中式餃子、水餃比較多,但原來日式餃子味道可以更好,而且款式仲好多。今次就去咗屋企附近嘅餃子店試下,而佢裝潢都非常日式,好似去咗居酒屋咁。有別於傳統餃子,餐廳內嘅餃子款式非常之多。當中更有不同醬汁用來配餃子食,而佢個辣醬真係一試難忘,唔試唔得。招牌餃子餃子內有野菜、豬肉,而比例岩岩好,唔會覺得餡料過多,而餃子底部煎有薄薄的粉漿衣,令食起上嚟多咗一份脆口感覺。而食果陣可以加佢個辣醬,令食果陣更加惹味。洋蔥餃子配山藥芥末蓉一個好小見到嘅餃子,因為餃子餡灶主要由洋蔥整之外,面頭仲鋪咗山藥芥末蓉,每件餃子都有洋蔥、山藥、芥末,但味道卻是甜甜的洋蔥味,味道亦唔錯。蟹肉海老特長餃子捧睇到餐牌就覺得呢個180mm長的餃子捧非常吸引咁就叫咗條試下啦,而呢隻餃子除左睇得仲非常食得,餃子皮非常簿而且內裡好有好多鮮蝦非常鮮味。雞翼餃子雞翼控真係想狂叫呢個餃子,雞翼表面非常香脆,內裡就釀有豬肉餡料而且仲有好多肉汁,簡直送酒一流。厚切日式煙肉煙肉非常厚身,而且煎得香口是其實唔沾芥末一齊食都非常入味。朱古力餃子配雪糕估唔到食咗咁多餃子,連甜品都有餃子非常有創意。而且味道仲唔錯,暖暖嘅朱古
而食果陣可以加佢個辣醬,令食果陣更加惹味。
煙肉非常厚身,而且煎得香口是其實唔沾芥末一齊食都非常入味。
估唔到食咗咁多餃子,連甜品都有餃子非常有創意。而且味道仲唔錯,暖暖嘅朱古力餃子加埋凍凍嘅雪糕一齊食好似食緊心太軟一樣。