2023-03-15 71 views
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗尖沙咀調查呢間居酒屋,店內裝修充滿日式元素,感覺好似去咗日本居酒屋度用餐咁,好有氣氛🐟🦐刺身 $364📸表示個刺身分別有帆立貝刺身($98),北海道甜蝦($98)同深海池魚刺身($168),全部放咗喺隻船上面,好吸引🙋🏻‍♂️表示個帆立貝刺身食落好軟腍,好有鮮味,北海道甜蝦味道鮮甜,深海池魚刺身厚切,食落好有口感🍣壽司 $394📸表示個壽司分別有三文魚籽($148),左口魚裾邊($148)同帆立貝壽司($98),每件壽司都有少少點綴,好似左口魚裙邊有蔥花同醬,帆立貝壽司有片青檸,睇落唔會太單調🙋🏻‍♂️表示食三文魚籽壽司嗰時,啲三文魚籽喺口入面爆開嘅口感好過癮,左口魚裙邊壽司味道鮮甜,口感夠特別,帆立貝壽司口感鬆軟,唧埋啲青檸汁一齊食,更有鮮味🐟🍣穴子壽司 $196📸表示個穴子壽司大大條星鰻鋪咗喺嚿飯上面,好吸睛🙋🏻‍♂️表示個穴子壽司食落軟腍,肉質細緻嫩滑,星鰻本身個味道比較清淡,加咗鰻魚汁提升咗個味道🐟銀雪魚西京燒 $188📸表示個銀雪魚西京燒用塊葉包住,充滿神秘感,拆開塊葉見到嚿銀雪魚好大嚿,燒到金黃色🙋🏻‍♂️表示個銀雪魚燒到好乾身,食落依然好香滑,魚皮燒到焦

🐟🦐刺身 $364

🍣壽司 $394

🐟🍣穴子壽司 $196
📸表示個穴子壽司大大條星鰻鋪咗喺嚿飯上面,好吸睛

🐟銀雪魚西京燒 $188
🙋🏻‍♂️表示個銀雪魚燒到好乾身,食落依然好香滑,魚皮燒到焦香,口感酥脆,點埋個mayo一齊食更加惹味

🍤鮑魚天婦羅 $198
📸表示炸蝦天婦羅就食得多,鮑魚天婦羅真係未食過,一客得4嚿鮑魚,相當矜貴,仲有南瓜,蕃薯,野菌等配料做天婦羅,好豐富
🙋🏻‍♂️表示個鮑魚天婦羅食落外層酥脆,內裡口感彈牙,肉質鮮甜,其他天婦羅嘅味道都唔錯

🍶🦪清酒煮蜆 $128
📸表示個清酒煮蜆一上枱聞到香噴噴,份量好多好大盤,面頭放咗啲蔥𢇃做裝飾,賣相吸引
🙋🏻‍♂️表示個蜆肉清洗得乾淨,食落無沙,好鮮甜,個湯清酒味唔重,仲加咗昆布嚟整,飲落好有鮮味

🍺烏龍燒酎 $78
🍏青蘋果乳酸 $78
📸表示兩杯飲品都令人好期待,烏龍茶加酒係咩效果,青蘋果乳酸又係點嘅味呢
🙋🏻‍♂️表示杯烏龍燒酎第一啖好重酒味,可能餓底我未搞勻,之後再飲就飲到烏龍茶香,青蘋果乳酸味道唔算突出,反而乳酸味較重,飲落都唔錯嘅

📈吃貨指數
😋好味度 8/10