2019-10-20 719 views
喺附近上完堂, 搵間舖頭呢下肚先。 同學見到外面嘅poster ,有和牛拉麵好吸引 ,提議食呢間 。原來一風堂已經喺香港開咗八年, 我一次都未試過, 今日啱啱好,又唔使等,一於試下啦。三個人賣咗四樣嘢嚟食。大判和牛拉麵好大變和牛呀!油脂嘅分佈其實唔係好平均,中間嘅肉大概七成熟,而四周有些油脂包圍。喺呢個半熟嘅狀態底下 ,牛肉出奇地軟淋, 咬開有牛肉嘅香味滲透口裡面 ,即係肉質都有番咁上下水準。迷你和牛丼雖然飯上面嘅和牛唔算好多粒亦,都比較細,但佢做嘅醬汁係一流,同和牛、飯都係非常之夾。Kasane雞湯豚骨拉麵 想嘗試佢嘅雞湯 ,一嚟到就係飲佢雞湯先啦 。有濃濃嘅雞香味 ,而湯嘅質感係滑的,所以整體上就似飲緊忌廉雞湯加豚骨湯 。呢個湯底令我非常滿意 。雞肉呢,都係滑嘅,但我自己個人喜好就會偏好食叉燒多啲囉。特製白丸拉麵豚骨湯底亦都係合格有餘,再配有油溏心蛋同紫菜 ,兩塊叉燒。

三個人賣咗四樣嘢嚟食。

大判和牛拉麵
好大變和牛呀!

迷你和牛丼

Kasane雞湯豚骨拉麵

特製白丸拉麵
豚骨湯底亦都係合格有餘,再配有油溏心蛋同紫菜 ,兩塊叉燒。

$100 (Lunch)