2015-10-07
不嬲講求食物質素嘅我,今晚唔煮,響openrice 上找來這家私房菜,雖然餐廳唔係響大街大巷,但從來覓得好食也是左搵右搵 上到去餐廳裝潢別緻,一入到去有魚缸有菜,挺有田園特色 ,餐廳企理干淨~ 每個房間隔有電視,行出露台也不錯,光猛又可供吸煙,大圍食飯都得,全部都有獨立空間,不怕被騷擾 前菜嘅川味手拍青瓜,必饌涼拌鮑魚菇,清新感覺,做前菜好合適~ 川味以為會好辣,但食落口唔太辣之餘,配合青瓜嘅清新,味道配搭特別! 必饌涼拌鮑魚菇味道有少少酸甜,鮑魚菇爽口,開胃之選佢嘅流心蛋呢道菜認真要推介~ 在色方面,蛋黃金黃且流心,熟度剛剛好,並不過火,香有黑魚子醬同茶香滲透着配合蛋黃香,香而不覺膩,令不喜歡食蛋嘅我也愛上燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉,湯好清甜,湯料好足,毫不吝嗇,滋潤且不俗~ 清甜湯水接住嘅都係清甜菜式,嬉水芙蓉,名就好好聽,一上菜,菜色同名一樣靚 上層係甘荀汁,下層係蛋白,從底勺都不會破壞佢美觀 ,煮食者好細心,味道清且滑,入口即溶,口感似啫喱,上面原粒大帶子,不失其清雅之餘,增添貴氣 生猛星斑二吃有黑松露醬炒星斑球,明梅醬炆頭腩黑松露炒星斑球出色之處係黑松露香而不
生猛星斑二吃有黑松露醬炒星斑球,明梅醬炆頭腩
黑松露炒星斑球出色之處係黑松露香而不奪斑球之味,油不多,魚肉炒得剛好,肉嫩爽口,魚肉厚身彈牙,清炒不失魚鮮味
明梅醬炆頭腩,魚身用黎炒,剩下嘅部份用黎炆,毫不浪費食材,亦發揮盡魚每一個部分,明梅醬味道酸酸甜甜,頭腩位經油炸到脆香,酸甜去除油膩之餘,令到餸菜更惹味
鮮魚湯溫室菜苗,一上枱菜式已經好吸眼,用新鮮囉唆魚淆製而成,鮮甜味重,有別於街外採用色調製成,菜苗爽口,吸收了魚湯精華,令菜苗鮮甜爽口,味道口感簡單但食到味鮮~ 由餸菜平凡中顯得不平凡
餐廳服務很好,每道菜都緊接上枱,不會相隔太耐~ 菜式不會過油,健康,就算炒炸油份都拿揑得好好,菜都採用有機,選料不馬虎
今次體驗好好, 下次會再黎