2017-04-13
熱左幾日又番風,又有籍口去打邊爐!!一向草根姐妹都好中意食海鮮,知道而家小肥牛有個專Sell海鮮嘅鮑李鼎級滿粥套餐,個名取晒諧音甘有趣,一於兩姐妹去試下有咩食今晚Book左8:00pm,撞岩星期一唔會太多人,放工去到即時有位,見到walk-in都唔洗等原來餐廳另外仲有9屠海鮮塔,但今日只有2個人,都係試左個鮑李鼎級滿粥套餐先!!鮑李鼎級滿粥 ($198/位)而家星期一至四送前菜同醬油都唔需要加錢跟餐可以揀一種飲品,我地今次揀左蘆薈蜜,另外仲有汽水、蔗汁.....第一步當然要混下醬先要提下呢個餐有好多海鮮,餐廳set好咗每人可以享用黑翡翠鮑魚、斑片、蝦、蟹、沙白同時令貝類然後,個餐仲可以自選6款火鍋配料海鮮好新鮮,上枱時仲郁緊!!蝦同沙白係草根最欣賞的海鮮,好新鮮啊,其肉質鮮甜仲食到海水嘅鹹味由於海鮮無落調味加工,所以可以直接品嚐食物嘅原味。斑片實肉淡口,無咩魚味,主角黑翡翠鮑魚真係好厚實,冇牙嘅草根覺得太有咬口唔太啱我地口味然後,6款自選火鍋配料,我地揀選3種肉同3款丸西班牙黑毛豬梅肉,黑毛豬肉質較軟腍,肥瘦均勻,豬味較突出豬頸肉口感較爽,味道方面就冇咩特別,可以唔叫。中意食羊嘅朋友可
原來餐廳另外仲有9屠海鮮塔,但今日只有2個人,都係試左個鮑李鼎級滿粥套餐先!! 鮑李鼎級滿粥 ($198/位)
而家星期一至四送前菜同醬油都唔需要加錢 跟餐可以揀一種飲品,我地今次揀左蘆薈蜜,另外仲有汽水、蔗汁..... 第一步當然要混下醬先 要提下呢個餐有好多海鮮,餐廳set好咗每人可以享用黑翡翠鮑魚、斑片、蝦、蟹、沙白同時令貝類然後,個餐仲可以自選6款 火鍋配料 海鮮好新鮮,上枱時仲郁緊!! 蝦同沙白係草根最欣賞的海鮮,好新鮮啊,其肉質鮮甜仲食到海水嘅鹹味由於海鮮無落調味加工,所以可以直接品嚐食物嘅原味。 斑片實肉淡口,無咩魚味,主角黑翡翠鮑魚真係好厚實,冇牙嘅草根覺得太有咬口唔太啱我地口味 然後,6款自選 火鍋配料,我地揀選3種肉同3款丸
西班牙黑毛豬梅肉,黑毛豬肉質較軟腍,肥瘦均勻,豬味較突出 豬頸肉口感較爽,味道方面就冇咩特別,可以唔叫。 中意食羊嘅朋友可以揀羊肉卷,羊味十分濃郁 丸係打邊爐 唔少得嘅,墨魚丸+鮮牛丸+貢丸
好特別嘅係牛丸竟然有陳皮味味道好獨特,不過草根中意墨魚丸多d 最後,店員會俾個粥膽、栗米、芋頭粒、南瓜粒、蔬菜粒粒🌿同脆脆配料你。粥同所有配菜放落鍋到滾,因為之前已經放左好多海鮮同肉去個湯,所以個粥好濃味,而且份量都唔少,呢餐熱辣辣嘅粥作結好滿足