2019-05-15
同朋友係銅鑼灣行完街,大家都好攰好肚餓,行經鵝頸橋附近見到呢間8鍋臭臭鍋,入面啲人一人一鍋咁食,十分吸引,就忍唔住入咗去食。餐牌上面除左有哂各款鍋既相片同埋材料,更有醬料調配既份量教學,十分貼心。我地叫左一個咖喱奶蓋鍋,一個酸辣羊肉鍋,另外再加左一份鹽酥雞。一個鍋要左粉絲,另一個加$12轉咗做滷肉飯。鹽酥雞都幾大份,啱啱炸完就上枱,熱辣辣,十分香脆。雞肉十分嫩滑,一咬落去啲肉汁流出,香味撲鼻。個鹽酥雞雖然香味濃郁,香料味十足,但都唔會感覺肥膩。至於個酸辣羊肉鍋,叫左小辣,辣度適中,有辣味之餘唔會嗆喉,適合唔食得辣嘅朋友。湯底開胃,吸收左羊肉嘅香味,味道一流。個鍋入面都有幾多片羊肉,仲有娃娃菜,酸菜,金菇之類。比較特別有米血糕,甜不辣同福州魚蛋。羊肉帶有騷味,金菇同菜吸收左湯汁,非常好食。甜不辣非常之有咬口,更吸收左湯嘅辣。福州魚蛋非常特別,係魚肉入面有豬肉餡,口感有層次。咖喱奶蓋鍋亦做得唔錯,湯底有好濃郁既咖喱味,但唔會太咸。豬肉片咬落有口感,亦都唔會太肥。魷魚圈爽口彈牙,點左醬汁更是惹味。黃金魚子球則最為特別,入面既魚子十分香濃,一咬落去啲魚子就爆哂出黎。加配既滷肉飯都做得幾好,滷肉
加配既滷肉飯都做得幾好,滷肉用左五花腩去整,有肥有瘦,比例恰到好處,皮既部分咬落仲有少少彈性,唔會完全冧哂,毫無咬口。飯就用左珍珠米,軟硬亦控制得幾好,咬落有口感,唔會太濕太軟,吸收左滷肉汁後更是滋味。
整體黎講呢餐份量足,味道亦唔錯,值得一試。