近日涼涼哋就會不自然想打邊爐,但又想食個醒胃嘅火鍋,有人推介咗老鍋台式火鍋店!我就立即行動,食食食😋到咗老鍋店後二話不說就叫咗個老饕酸菜白肉鍋,再叫埋台灣蒜香腸、嘉美農場雞肉、梅菜豬肉丸(半份)、魚皮餃(半份)、冬瓜茶同埋一支冷泡白桃烏龍茶🤩先嚟咗個酸菜白肉鍋,估唔到火鍋入面勁多蔬菜,有粟米🌽、鮮冬菇、蕃茄、酸菜同埋我最想食嘅白肉,真係好有驚喜!只因為上年喺台灣食嗰種只有酸菜同白肉,真係估佢唔到用料十足!先飲一啖湯,飲落好特別,對比其他酸菜白肉鍋多咗份鮮味,可能加咗啲蕃茄同粟米,好香濃加開胃!加上有鮮蕃茄,充滿着大量茄紅素,茄紅素具有抗氧化,醒胃加美肌,勁🤩再夾一塊白肉食吓先,嘩!勁香酒味,白肉爽口又唔油膩,正正正😍夾夾吓先發現原來鍋入面有好多晶瑩剔透嘅寬粉條,咬落好滑,而且同啲湯好夾呀!魚皮餃皮薄饀靚!梅菜豬肉丸真係好似食緊梅菜豬肉餅,但係變丸狀,堅特別呀🤩嘉美農場雞肉每件都大大塊,滾熟後,仍然爽口鮮嫩,鮮味無窮!嘉美雞真係無得輸!台灣蒜香腸無平時喺台灣食嗰啲咁油膩同肥,蒜味夠之餘,口感十足,咬落又唔會咇啲油,Yummy😚冬瓜茶加冰飲落唔會太甜,解渴一流👍🏻冷泡白桃烏龍茶飲落無乜桃味

酒香白肉
寬粉條

魚皮餃

魚皮餃皮薄饀靚!
梅菜豬肉丸

梅菜豬肉丸真係好似食緊梅菜豬肉餅,但係變丸狀,堅特別呀🤩
嘉美農場雞肉

台灣蒜香腸

冬瓜茶、冷泡白桃烏龍茶

冬瓜茶加冰飲落唔會太甜,解渴一流👍🏻
冷泡白桃烏龍茶飲落無乜桃味,對比冬瓜茶嚟講,較為失色!
總括嚟講,睇落好似唔算多嘢食,但食落好飽,好滿足,如果我個胃可以嘅話,我想再叫多碟酒香白肉食呀!真係不可不吃😋😋😋😋
下次我會食埋個美人鍋,滋潤美肌吓😉
酒香白肉
寬粉條