2019-07-15
之前買飯團經過呢間拉麵店,晏晝成日都好多人,呢日5點幾經過見有位就入去食個early dinner試下係咪真係咁正先!入到去個格局都幾似日本d拉麵店,就算一個人黎食都唔會尷尬~因為趕時間番工所以一坐低即刻落單,同事推介話呢間食蝦濃湯拉麵好出名,所以就鎖定目標叫左火灸味噌蝦濃湯拉麵,另外加一隻味蛋~好快我碗麵就搞掂可以上檯~切左半既味蛋個樣勁吸引,蛋黃呈橙色有流心,睇見就想食!旁邊仲有一堆櫻花蝦,先試一啖湯底,蝦湯味濃而唔涸喉,而且因為灸燒過,成碗麵有一陣好香既香烤味。而叉燒只有一片唔算厚身,但櫻花蝦既味道令成碗麵味道更香口,另外呢度既麵係可以選擇軟硬度,我揀左硬身d既麵,結果都做到我想要果種口感,有硬度之餘唔會覺得d麵太生未熟咁,唔錯!檯上亦有辣油、蒜蓉同七味粉等調味料俾客人自己加,我就覺得成個麵都好夠味所以都唔駁特別再添加調味~最後要讚下呢度店員都好年輕而且有禮貌又快手快腳,又會主動加水~服務唔錯!