2020-05-29 118 views
廚師發辦通常都係日本菜,但呢間黃店,提供既更似係香港菜!UO n主打創意料理,一共提供十二道菜式,但其實唔止十二道菜。菜式名無印喺餐牌上,只係上菜時店員會介紹。一黎有一道opening drink 係雙色魚籽梳打,有兩種飲法,可以將魚籽倒入杯度,一次過飲,又或者先食魚籽後飲梳打。我地選擇左前者,入口咬開魚籽,感覺幾特別。牛油果沙律,陳皮梅其實真身係牛油果,加埋落沙律都幾夾。煙薰鴨胸同鵪鶉蛋。開蓋後會有一陣煙霧,鴨胸同鵪鶉蛋食落都有濃濃既煙薰味道。剌身擺盤用左井字過三關既concept。可以以順時針方向食,食到最後既海膽魚幾正。呢度菜叫泥士,用左盆栽做主題,用雲吞皮包住海膽,可以加咖啡落去一齊食,幾特別。廢老湯用左平時咖啡用既虹吸壺方式去煮,再淋上海鮮啫喱到,熱湯會將啫喱稍稍溶化。啫喱用左魚去整,所以食落有魚味,幾鮮。單據係用左食用紙,所以都係可以食既!勁有創意。罰單寫住日期係2047年7月1日,明既就會明呢日係點解,不過可能都唔駛到2047喇。下面配牛脷,夠厚夠淋,配埋燒菠蘿幾正。最底仲有架車仔,兩碟係唔同款架。咸魚白菜好出色,左邊煎魚係熱食,幾香。右邊係用菜包住豆腐。底板寫左香港加油
廚師發辦通常都係日本菜,但呢間黃店,提供既更似係香港菜!

牛油果沙律,陳皮梅其實真身係牛油果,加埋落沙律都幾夾。

咸魚白菜好出色,左邊煎魚係熱食,幾香。右邊係用菜包住豆腐。底板寫左香港加油💛同埋獅子山下既歌詞。

魚蝦蟹,碟用左平時既魚蝦蟹造型,極具香港風味。打開後係一件天婦羅,炸得香脆。

用菜包住三文魚,入面都有啲醬汁,有食韓燒feel

甜品有三款,造型最特別係Lego,有以假亂真既感覺。