2014-06-21
周五夜,放工到銅仔,陪老婆行宜家傢私。享SOGO往灣仔方向,有一間落地牢既拉麵。之前去過一次,食過醬油拉麵還好,所以今次再去試下。講起食拉麵,其實我係好大個人先鍾意食拉麵,早年(十靚歲)食過幾次拉麵都唔知有咩好食, 湯麵類我寧願食D粉麵店嗰D, 加下辣油落下醋都唔知幾滋味。後來因為睇左火影忍者,嗚人條友好鍾意食拉麵,搞到我有一排真係嗚人上身,不停食不停食, 最後, 我悟出一個道理, 原來, 我之前未食過好味既拉麵,所以唔識欣賞。一碗好食既拉麵,香港真係非常難求。尤其當你去過日本,食過D正宗既拉麵,返到香港好難再滿足到你。咁點解日本D拉麵會好食呢? 主要有幾個原因, 一係D水質, 香港D食水又消毒又加呢樣嗰樣, 日本人D水好清好甜。 拉麵既湯底,係成個麵的靈魂, D水輸左九條街, 其他野你點整都係唔好食。第二樣係人, 日本人做野好認真, 對食材挑選認真, 衛生認真, 煮亦認真, 美味係必然。最後係地利, 天寒地凍, 享間環境舒適的地方,食一個熱辣辣既拉麵, 離開時, 拉開門,外面落住雪,再加上非常清新既空氣, 成個體驗,你話係咪好正先? 認真講句,香港D拉麵就差好遠,識得食一定係去日本食
咁點解日本D拉麵會好食呢? 主要有幾個原因, 一係D水質, 香港D食水又消毒又加呢樣嗰樣, 日本人D水好清好甜。 拉麵既湯底,係成個麵的靈魂, D水輸左九條街, 其他野你點整都係唔好食。第二樣係人, 日本人做野好認真, 對食材挑選認真, 衛生認真, 煮亦認真, 美味係必然。最後係地利, 天寒地凍, 享間環境舒適的地方,食一個熱辣辣既拉麵, 離開時, 拉開門,外面落住雪,再加上非常清新既空氣, 成個體驗,你話係咪好正先? 認真講句,香港D拉麵就差好遠,識得食一定係去日本食啦。北海道又好,大阪又好,東京又好,揀冬天落雪去食, 你會明我講咩。 好喇,講番間野,價錢享銅仔黎講真係唔算貴, 一碗麵加個小食都係一百幾十。環境係幾OK。D師傅有幾個都係日本人,應該好過D假既港式拉麵, 早年連扒王之王都有拉麵食, D劣質拉麵食多左,真係人既水平都低晒。坐底叫左支SAPPORO啤。拉麵加啤酒,做鬼也風流。嘿~ 支酒我證明係SAPPORO出既, 呢個味道去過札幌既人會知。 伴酒小食好似係D魚又似豬肉既, 可以咁啦。 你冇睇錯,佢地係有雞味既炭, 濃到咁。劣! 主角來了---鹽味拉麵。個賣相色水溫度,我覺得合格,睇得出係來自日本人之手既拉麵。食拉麵第一個STEP就係飲佢D湯, 頭一啖已決定成個拉麵點, 我懷住期待既心情, 一飲........唉.....有點失望。唔係話佢唔好, 但係稱唔上好好味, 始終D水唔得, 師傅點比心機都係差D。麵D配料, 蔥OK, 筍好味,D海帶都OK, 粟米好甜, 叉燒厚左D又唔夠肥, 麵質彈牙有口感, 係個湯差左D, 湯先係靈魂,高下立見。同區有一蘭拉麵,豚王,達磨等等, 呢間門口冇人排隊, 佔有地利而不得民心, 技術有很大的空間提昇。
呢一餐, 可以話OK啦, 又唔係真係好似其他D食評講到咁差。不過冇驚喜.....
D湯我冇飲晒, 我其實食麵好鍾意飲湯, 熱,鮮,甜,美, 這一碗看來只能在日本遇到。
講多句, 一蘭我食過OK, 主要因為佢個湯頭較濃, 香港D水影響唔到佢。