2023-04-27
位於中環嘅ORCHARD係香港第一間主打果釀烈酒(Fruit Spirit)嘅Cocktail bar 🍸 坐喺bar枱睇住bartender Alex調酒真係一個享受,佢仲會好有心機咁講解每杯cocktail嘅成份同不同嘅Fruit Spirit🤩佢哋嘅cocktail都用咗唔同嘅Fruit Spirit調配出嚟,聞落去除咗有天然果香之外,有啲仲滲透住木桶陳年嘅淡淡餘韻!飲落去層次好豐富,同平時啲cocktail好唔同!每杯cocktail上枱果陣都會跟一杯細細嘅Fruit Spirit基底酒,令我地更加了解佢哋嘅調配理念,我最鍾意嘅一杯係「Orchard Sour」,佢上面嘅羊奶芝士飲落去好似出面飲嗰啲芝士奶蓋咁樣,但一啲都唔漏,因為佢有少少青檸皮喺上面,飲落超級fresh!鍾意飲cocktail嘅人一定要試吓呢間呀!