話說收工約左朋友去中環,行經斜路個陣見到路邊收埋左間日式小店大大隻連豬係門口.香港人仲有8折咁緊係入去試下啦入面位置唔多,得十幾個位好彩我早去都仲有位,如果繁忙時間一定要BOOK位有兩位靚仔師傳即場煮比我地食, 可以睇住師傳準備食物別有一番風味, 而且兩位師傳都好NICE唔單只會關心你鐘意或者唔食D咩野間唔時仲會送D小食比你試下,好窩心!!咁今次我地唔係好餓就冇叫到廚師發辦,(但下次一定會去試, 性價比極高)一黎叫左個溫泉蛋沙律菜好FRESH, 仲有D海葡萄, 整爆粒溫泉蛋撈一撈點個汁好好食芝士魚餅 一炸起即場切比你熱辣辣爆芝,個面脆脆地,入面勁軟上面仲有D沙律醬同小丸子上面個D醬味道好夾三文魚子海膽豆腐吞拿魚卷一個卷可以食到三種味道,勁滿足面有好多爆珠三文魚子, 勁鮮甜之後第一次食既海膽豆腐個質素好特別,有D似豆腐,但係係海膽味飯就包住D吞食魚蓉一啖吞左佢, 幾種唔同既味道MIX埋又有另一種風味露筍蟹子炒飯開頭睇個賣相好似好普通,但食落真係好有驚喜飯入面有D黑椒粒? 加埋芝麻已經好香仲有勁多蟹子, 撈埋食好有口感, 加埋菜粒, 啖啖都好多野咬而且味道都好好食到呢到因為太正,不知不覺食
大大隻連豬係門口.香港人仲有8折

咁緊係入去試下啦
入面位置唔多,得十幾個位

好彩我早去都仲有位,如果繁忙時間一定要BOOK位
有兩位靚仔師傳即場煮比我地食, 可以睇住師傳準備食物
別有一番風味, 而且兩位師傳都好NICE
唔單只會關心你鐘意或者唔食D咩野

間唔時仲會送D小食比你試下,好窩心!!

一黎叫左個溫泉蛋沙律

芝士魚餅 一炸起即場切比你
熱辣辣爆芝,個面脆脆地,入面勁軟
上面仲有D沙律醬同小丸子上面個D醬
味道好夾

三文魚子海膽豆腐吞拿魚卷
一個卷可以食到三種味道,勁滿足
面有好多爆珠三文魚子, 勁鮮甜
之後第一次食既海膽豆腐
個質素好特別,有D似豆腐,但係係海膽味
飯就包住D吞食魚蓉
一啖吞左佢, 幾種唔同既味道MIX埋又有另一種風味

露筍蟹子炒飯
開頭睇個賣相好似好普通,但食落真係好有驚喜
飯入面有D黑椒粒? 加埋芝麻已經好香
而且味道都好好
食到呢到因為太正,不知不覺食開左個胃

叫左一酌 初戀果酒飲

師傳仲送左D 牛蒡同酸蘿蔔比我地清潔下口腔既味道再慢慢嘆
又比隔離枱既刺身吸引左
我地都叫左個豐盛拼盤試下

有蝦,北寄貝,拖羅,三文魚,油甘魚, 仲有一隻黑松露唔知咩魚(鰤魚?)
好新鮮好正!! 即使係普通既三文魚
都可以食得出係特別D,油脂同埋新鮮程度絕對唔係某連鎖有虫既黑心壽司鋪既LEVEL
而當中我最鐘意既就係個 拖羅, 入口即溶,冇筋, 陣味歷久不散,真係冇得頂
最後我地仲有幸試到響

師傳真係好NICE, 因為個晚都好多客,佢都比較忙
但間唔時都會同我地講下野,傾下計
而且又恰到好處, 唔會阻住你兩個人食飯傾計
最後仲比左個75折我地!!
真係勁抵,勁正,勁高質!!
香港良心小店, 值得要去支持
最後走既時候, 除左新年快樂外, 仲幫香港人打氣加油
齊上齊落!!!
  • 芝士魚餅