2023-04-09 821 views
小編近日發現喺中環Soho區有一間新開嘅酒吧,特別之處係他們整套品酒哲學貫穿整間店,有心打造獨特品酒文化同體驗,小編去過一次就愛上了😍大部分cocktail嘅基酒如Vodka、Gin、Rum、Tequila等等,它們的糖份主要來自玉米、穀物、甘蔗、龍舌蘭,但有些基酒係來自水果,最經典係來自葡萄嘅干邑白蘭地(COGNAC),除咗葡萄,其他水果如蘋果、梨、梅等做出嘅水果白蘭地有個名字叫𝙀𝙖𝙪 𝘿𝙚 𝙑𝙞𝙚。這些果釀烈酒造出嘅cocktail會帶有獨特而複雜嘅味道層次,但比較少酒吧用來做基酒,Alex希望將這獨特體驗帶俾香港喜歡cocktail嘅朋友。Alex 係這間酒吧𝙊𝙍𝘾𝙃𝘼𝙍𝘿嘅掌舵,以他多年嘅調酒經驗,自家打造一系列全新以果釀烈酒為基酒嘅cocktail,從酒吧裝修以木材木色為主調,到酒吧名字Orchard果園,甚至酒吧播放嘅音樂所營造嘅氣氛,都一絲不苟希望打造一個果釀烈酒雞尾酒天堂,而小編覺得他做到了👍酒吧位於比較寧靜嘅結志街,門口好低調,當晚小編經過咗都唔知,後來走回頭打開門,內裏原來別有洞天,完全係兩個世界,這種專注內在嘅特質小編會加好多分。酒吧提供最少十一款cocktail

酒吧位於比較寧靜嘅結志街,門口好低調,當晚小編經過咗都唔知,後來走回頭打開門,內裏原來別有洞天,完全係兩個世界,這種專注內在嘅特質小編會加好多分。酒吧提供最少十一款cocktail,而當晚小編同朋友試咗其中4款,有3款尤其特別印象深刻,它們嘅餘韻久久不散,

◇ 𝗧𝗥𝗢𝗣𝗜𝗖𝗔𝗟 𝗣𝗨𝗡𝗖𝗛
𝘍𝘳𝘢𝘮𝘣𝘰𝘪𝘴𝘦 𝘌𝘢𝘶 𝘋𝘦 𝘝𝘪𝘦 . 𝘍𝘭𝘦𝘶𝘳 𝘥𝘦 𝘉𝘪𝘦𝘳𝘦 . 𝘚𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘚𝘩𝘳𝘶𝘣 . 𝘗𝘪𝘯𝘬 𝘎𝘶𝘢𝘷𝘢 . 𝘗𝘪𝘯𝘦𝘢𝘱𝘱𝘭𝘦 . 𝘉𝘦𝘭𝘭𝘱𝘦𝘱𝘱𝘦𝘳
ᴀᴘᴘᴇʀᴀɴᴄᴇ: ●●●○○
ᴀғᴛᴇʀ ᴛᴀsᴛᴇ: ●●●●●
這款係小編大愛💖外表唔花巧,但那幾滴士多卑利汁在味道同視覺上有畫龍點睛嘅效果,基酒係raspberry(法文framboise),但能同時提供出眾嘅香味、味道同餘韻嘅反而係番石榴,有種平易近人、越嘗越有味道嘅感覺,菠蘿同紅辣椒令味道層次更豐富

◇ 𝗢𝗥𝗖𝗛𝗔𝗥𝗗 𝗦𝗢𝗨𝗥
𝘗𝘦𝘢𝘳 𝘌𝘢𝘶 𝘋𝘦 𝘝𝘪𝘦 . 𝘗𝘭𝘶𝘮 𝘞𝘪𝘯𝘦 . 𝘚𝘱𝘪𝘤𝘦𝘥 𝘗𝘦𝘢𝘳 𝘚𝘵𝘰𝘤𝘬 . 𝘎𝘪𝘯𝘨𝘦𝘳 𝘏𝘰𝘯𝘦𝘺 . 𝘓𝘦𝘮𝘰𝘯 . 𝘗𝘪𝘯𝘰𝘵 𝘕𝘰𝘪𝘳 & 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘍𝘰𝘢𝘮
ᴀᴘᴘᴇʀᴀɴᴄᴇ: ●●●○○
ᴀғᴛᴇʀ ᴛᴀsᴛᴇ: ●●●●○
以梨做基酒本身已經有一層清新嘅感覺,味道容易入口,加入薑蜜同檸檬,酸中帶甜,甜中帶酸,甜酸味道得到好好平衡,而這款精彩之處,在於面層的芝士泡沫,綿密口感令人回味無窮,仲有在泡沫上面加一些檸檬皮,香味進一步提升

◇ 𝗕𝗔𝗡𝗔𝗡𝗔 𝗣𝗜𝗦𝗖𝗢 𝗦𝗢𝗨𝗥
𝘉𝘢𝘯𝘢𝘯𝘢 . 𝘈𝘉𝘈 𝘗𝘪𝘴𝘤𝘰 . 𝘍𝘢𝘭𝘦𝘳𝘯𝘶𝘮 . 𝘊𝘪𝘵𝘳𝘶𝘴 . 𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦𝘴
ᴀᴘᴘᴇʀᴀɴᴄᴇ: ●●●●○
ᴀғᴛᴇʀ ᴛᴀsᴛᴇ: ●●●○○
以香蕉做主調,香蕉那種獨特香味,靠想像已經急不期待想試,用coupe glass絕對正確,陣陣香蕉味大面積大範圍充份發散,入口更是第二次味蕾冲激,表面那層柑橘碎粉給予嘅酸度作為有效平衡,唯一欠缺小編覺得味覺冲激比較短暫,餘韻未能有效發揮

◇ 𝗙𝗜𝗭𝗭𝗬 𝗖𝗢𝗟𝗔𝗗𝗔
𝘔𝘢𝘵𝘶𝘴𝘢𝘭𝘦𝘮 𝘗𝘭𝘢𝘵𝘪𝘯𝘰 𝘙𝘶𝘮 . 𝘊𝘰𝘤𝘰𝘯𝘶𝘵 . 𝘓𝘺𝘤𝘩𝘦𝘦 . 𝘗𝘪𝘯𝘦𝘢𝘱𝘱𝘭𝘦 . 𝘓𝘪𝘮𝘦
ᴀᴘᴘᴇʀᴀɴᴄᴇ: ●●○○○
ᴀʀᴏᴍᴀ: ●●●○○
ᴛᴀsᴛᴇ: ●●●○○
ᴀғᴛᴇʀ ᴛᴀsᴛᴇ: ●●○○○
小編係冲著荔枝而揀,用Tall glass的話令人將注意力集中在味道本身,配搭一粒以為荔枝原來係自家製荔枝同椰子丸,作為裝飾之餘口感不錯但甜度可以略為提高,而荔枝、椰子同菠蘿三款味道混合,細嚐之下亦能感受得到,若果有一款做領軍帶頭特出可能會更好。

💬 總結
小編唔係專業品酒,所以只能以自身感受去評估一下,強烈建議大家親自品嘗才能感受到當中嘅美妙。
整體來講,酒吧嘅選址、裝修嘅布局同氣氛、cocktail嘅用心打造、Alex嘅親切同歡樂,全都令小編印象深刻,同朋友在這裏happy hour係人生一大快事,這裏絕對會係小編嘅第二個家,話唔埋我哋會在這裏相遇。
Type of Meal
Dinner