2023-04-12
放假除咗係周圍去玩,梗係周圍去食放肆下啦,復活節假期朋友帶咗我去九龍城食韓國束草紅蟹,識我既朋友都知我喜歡食蟹,所以知道有得食韓國既束草紅蟹就帶我去試吓😍 束草紅蟹係香港比較少見,N年前去韓國時都有食過,肉質鮮甜多膏,果時即叫即蒸,勁鮮味。而九龍城呢間餐廳,除咗食束草紅蟹外,仲可以五選二食埋烤魚、古早酸菜白肉煲、台式香辣鮑魚雞煲、花膠胡椒雞煲及台南南乳豬手煲,任叫任食火鍋配料及台式小食,真係好放肆的任食,一次過滿足晒你N個願望😋 草紅蟹set 有2個,分別係食一隻束草紅蟹(HK$269)或者是任食(HK$479),其餘的選項都是一樣,我地當然就係食一隻束草紅蟹,因為要留肚試佢既煲及台式小食,唔可以浪費戰鬥力! 🤩🦀束草紅蟹 入到去先揀2款煲,然後就可以揀小食或火鍋配料,紅蟹好快就送上黎,呢度係凍食的,紅蟹size 大隻,而且好好肉,蟹膏好多,凍食味道更濃縮鮮甜,蟹味更濃郁!而食完束草紅蟹,烤魚就滾起了,時間剛剛好! 🥢麻辣味烤魚小(小辣) 烤魚有3款口味, 除咗正宗麻辣味, 仲有古早酸菜味及農場蕃茄味,有辣有唔辣,任君選擇;而我口味比較傳統,覺得烤魚都係配麻辣味的,所以揀咗麻辣(小辣)
🦀束草紅蟹
🥢麻辣味烤魚小(小辣)
烤魚有3款口味, 除咗正宗麻辣味, 仲有古早酸菜味及農場蕃茄味,有辣有唔辣,任君選擇;而我口味比較傳統,覺得烤魚都係配麻辣味的,所以揀咗麻辣(小辣)味烤魚,魚黎到超級大條,估唔到咁大條,同出去食烤魚份量一樣或更大,魚先被炸過,但肉質依然嫩滑,無乜碎骨,亦唔腥,吸收咗D麻辣湯汁好惹味,食得辣既朋友可以叫中辣,而且配菜充足,鍋內已經預先加入貢丸、豆卜、木耳等配菜,好窩心,除咗烤魚,仲可以無限追加火鍋配料,雖然已經好飽,我地都叫咗美國肥牛同萵筍試吓,萵筍鮮甜好味,肥牛都夠滑,不錯。
🥢台式香辣鮑魚雞煲
另外一款揀咗鮑魚雞煲,不要小看小小的雞煲,但內容超級豐富,鮑魚軟腍入味,雞肉嫩滑香辣,而且雞件非常多,同朋友食極都仲有 🤣
另外試咗佢多款小食,當中最喜歡食:
🔺士林鹽酥雞-酥脆好味
🔺阿宗麵線(配阿宗辣椒醬)-呢個必叫,一定要加埋個辣椒醬,提味,奲咗成個靈魂返黎。
🔺萬華街小碗蚵仔滷肉飯- 呢個好大碗, 蚵仔鮮味,配上滷肉飯的濃香,好啱配飯🍚
🔺台式滷水糖心蛋- 做到好糖心,有雞蛋香,亦有淡淡滷水味,不會太咸。
🔺基隆市甜不辣-彈牙好味😋
🔺台式鴛鴦腸- 分別係豬肉腸及墨魚香腸,配埋蒜片一齊食,好有台灣風味 🤩
仙草手工芋圓,仲有埋軟腍紅豆,食完烤魚雞煲食好滋味🫶