2025-01-03
呢日同朋友去佐敦覆診,喺逸東酒店地下嘅Eaton Food Hall見到有章魚小丸子買,聞到陣陣香味即刻忍唔住叫咗8粒。喺日本已經勁鐘意食呢間既章魚小丸子,我仲以為得銅鑼灣SOGO先有,估唔到呢到都有。我點咗原味章魚燒,本人唔鐘意食沙律醬,朋友被迫試無沙律醬版,但佢都話夠味同埋都好好食。咬落去外層香脆,內裡係熱辣辣,啲餡料仲會有少少流出嚟,章魚粒仲要大大粒,一直都覺得口感好好。不過食既時候真係要好小心,真係好易俾佢熱辣辣既餡焫親。相比起其實章魚小丸子我都係鐘意外脆內軟呢一隻,雖然我都知外皮軟身個隻其實都有特色。但係脆口野真係比較難以抗拒啲不過始終章魚小丸子只可以當小食就算一個人食晒八粒其實都唔係幾夠飽,我哋都要係Food Court 到再搵正餐嚟醫肚。加上Eaton Food Hall 既坐位都比較多同埋有唔同既餐廳可以揀,夾晒唔同餐廳坐係到食,可以一次過試晒幾間餐廳既美食。 重點呢到坐既環境都好有情調同舒服,洗手間都好乾淨