2023-04-01
同朋友行咗一整日街,係時候要食晚餐,我哋都想食啲惹味嘅嘢,喺附近搵到呢間麥金·麥金,係食馬來西亞菜,啱晒胃口,就決定入去試吓!------------------------------椰香南洋燒麵包 $38我哋加咗$4要埋鮮牛油,非常邪惡!麵包烘得好香脆,中間嘅咖央醬唔會過甜,味道剛好,配埋軟滑嘅牛油,香甜而且口感非常好。店員仲好細心提我哋要趁熱食咗呢樣先!❤️一字骨肉骨茶 $62我哋唔係太餓,揀咗個一字骨肉骨茶,但份量都好足夠。一字骨煲得軟腍,唔會好似煲湯柴肉咁。仲有豆腐卜同冬菇仔,吸晒啲茶湯好好味!重點當然係茶湯,有好香嘅藥材味,仲有啲微微既甘甜,而且係免費任添飲!我哋都飲到停唔到口!呢度比同類餐廳優勝嘅係有蠟燭熱住,咁就每一啖都熱辣辣!而且唔洗自己叫,店員會自動添湯!青辣椒沙白蜆 $118呢度除咗常見嘅馬拉野,仲俾我哋見到呢個辣蜆😍醬汁充滿打碎咗嘅青辣椒同,帶少少酸味同蒜味,仲幾夠辣!我地都鍾意食辣,呢碟蜆食得好過癮!成碟蜆都飽滿冇沙,唔會得個殼!馬拉沙嗲串燒 $45要咗雞、牛、豬各一串,串燒燒得好香口,我哋特別鍾意豬肉,食落似係豬頸肉,切成粒狀好方便食,而且油脂豐富,特別焦香!
椰香南洋燒麵包 $38
一字骨肉骨茶 $62
青辣椒沙白蜆 $118
馬拉沙嗲串燒 $45
要咗雞、牛、豬各一串,串燒燒得好香口,我哋特別鍾意豬肉,食落似係豬頸肉,切成粒狀好方便食,而且油脂豐富,特別焦香!配有甜甜哋嘅沙嗲汁,個汁唔係好杰身嗰種,點多啲都唔會覺得膩。
估唔到薄餅份量都幾多!有成六塊!我本身怕呢啲薄餅好油,但食落仲好香好鬆化添呀!配咗兩種汁,一種係咖哩汁,係比較奶香嗰種咖哩汁,完全唔辣,唔食得辣嘅人都唔怕食唔到。另一種深啡色嘅較有香料味,幾特別,平時食呢啲薄餅通常都配咖哩汁,今次就試多左個口味。
美祿恐龍/香蕉鮮奶 $28/$34
去馬來餐廳,我最鍾意飲嘅就係美祿恐龍!冰凍嘅美祿再加大量美祿粉,每一啖都咁豐富濃郁!我地仲叫咗香蕉鮮奶,仲以為會好杰好滯,點知試飲咗,發現完全唔會,係一般鮮奶嘅質感,再加上新鮮香蕉嘅味道,比我想像中清新,有啲驚喜!😚