🌉難得放假入嚟馬灣,當然想試吓啲特色小店,所以就lunch嚟咗呢間以土耳其傳統熱沙咖啡做招牌嘅餐廳/cafe~~一入到去已經覺得內部裝修好靚好有氣氛🇹🇷~~畫咗伊斯坦堡風景嘅黑板壁畫、色彩斑斕嘅玻璃燈、加埋啲傳統花紋枱布,好似真係去咗土耳其咁!😍馬灣本身少人又唔係太多遊客,所以平日嚟唔算太多人,所以唔使等位而且坐到兩三個鐘,不過舖面唔算太大,得幾張枱,weekend就唔敢肯定啦🤓講返嘢食先,餐牌上都幾多選擇,除咗土耳其/中東菜嘅正餐,仲有唔少嘅飲品同甜品🍯(食完正餐飲完嘢都冇肚食甜品嚕)而且為咗cater返日常馬灣居民,舖頭都有賣返啲港式飯麵或者西式set lunch/dinner,不過我就當然試返啲特色嘢啦😬🫶🏻土耳其特色餃子 Turkish Manti 🥟($178)一款細細粒、皮偏厚嘅牛肉餃子🤘🏻牛肉係好重香料味,口感似肉碎但味道似kebab🍢有少少辣椒碎同橄欖油🫒,但因為撈埋個解辣解膩嘅酸甜Yogurt汁所以食落唔太辣反而覺得幾有層次同幾開胃🤩!不過留意返呢碟主要都係碳水、唔太多肉所以都幾飽肚!阿美尼亞羊架 Armenia Lamb Rack🍖 ($188)羊架用唔少香料醃過,
🌉

土耳其特色餃子 Turkish Manti 🥟($178)
一款細細粒、皮偏厚嘅牛肉餃子🤘🏻
牛肉係好重香料味,口感似肉碎但味道似kebab🍢
不過留意返呢碟主要都係碳水、唔太多肉所以都幾飽肚!

羊架用唔少香料醃過,唔羶👍🏻
面有少少芝士焗出來有少少芝士味+焦香!
另外有個類似salsa嘅醬可以點少少等放入口感覺fresh啲冇咁乾~~(羊架可以配飯/中東包)

土耳其咖啡 Turkish Coffee☕️ (跟餐+$30)
舖頭招牌嘅用熱沙圍住咖啡壼加熱嘅土耳其咖啡,味道算係易入口唔係特別苦~~
不過如果唔喜歡飲齋啡嘅要留意一下佢係唔預你加奶而係配一粒土耳其軟糖咁飲,想加奶嘅要同返侍應講聲🥛
同埋要留意佢啲咖啡渣係仲喺壺底,要畀少少時間佢沉底🤍

味道:💫💫💫.5/5
土耳其特色餃子🥟